Magyar gazdaság

Süddeutsche: Meg kell állítani a "budapesti erős embert"

Ha az Európai Unió nem reagál, és nem indít eljárást Budapest ellen, az a veszély áll fenn, hogy kifelé szavahihetőségét, befelé pedig összetartó erejét veszíti el - írja a Süddeutsche Zeitung.

Az új médiatörvény, "amellyel Magyarországon gyakorlatilag kivégezték a sajtószabadságot", az európai értékrend alapjait sérti meg. Ha marad a törvény, és semmit sem tesznek ellene, veszélyes iskolát teremthet, mert Orbán Viktor, "a budapesti erős ember" nem az egyetlen állam- vagy kormányfő, akinek a szemében szálkát jelent a sajtószabadság.

A kommentár szerint nemcsak Magyarországról, hanem Európáról és a szabadságról is szó van. Kelet-Európában mások is megpróbáltak Nyugat-ellenes hangulatkeltéssel mozgósítani saját nacionalista ízű politikájuk bírálói ellen, de ez Lengyelországban és Csehországban is kudarccal végződött. Magyarország ennek ellenére erre a veszélyes tévútra lépett - tudósít a HVG.

Magyarország elfelejti, hogy a NATO- és EU-csatlakozással maga is a Nyugat része lett. A Nyugat pedig nemcsak földrajzi, hanem politikai fogalom is. Beletartozik a demokrácia, jogállamiság, emberi jogok és szabadság, ezen belül a sajtószabadság. Magyarország elkötelezte magát ezen értékek mellett, amikor hat éve saját elhatározásból az EU tagja lett. Ennélfogva a magyar médiatörvény egész Európa belügye.

médiatörvény sajtószabadság EU Süddeutsche Zeitung
Kapcsolódó cikkek