Magyar gazdaság

Suppan: eltúlzott az MNB inflációs várakozása

Az infláció alacsonyabb lehet az MNB várakozásánál - mondta Suppan Gergely a Világgazdaság Online-nak. A GDP növekedési üteme a jegybank és az elemző szerint is 3 százalék lehet, utána akár 4 százalék fölé is gyorsulhat a TakarékBank közgazdásza szerint.

„A Magyar Nemzeti Bank növekedési prognózisa megfelel a várakozásaimnak” – mondta Suppan Gergely, a TarakérBank közgazdásza. A bruttó hazai termék növekedése 2012-ben 4 százalék fölé gyorsulhat, melyhez jelentősen hozzájárulnak az autógyárak beruházásai – fejtette ki a közgazdász.

A magas inflációs várakozás miatt jelentősen megnőtt annak kockázata, hogy kamatemelés nélkül a rövidtávú áremelkedés tartósan magas inflációhoz vezet – írja a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében. Az idén 4,9, jövőre 4 százalékos inflációt vár az MNB. 2012-ben is a 3 százalékos inflációs cél felett maradhat a pénzromlás üteme 0,3 százalékponttal.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn emelte meg irányadó rátáját 5,25 százalékról 5,5 százalékra. A növelését akkor elsősorban a növekvő inflációs nyomással indokolták.

„Az inflációs várakozást eltúlzottnak gondolom”, emiatt a kamatemelés is korai volt, azonban, ha az MNB csak a saját prognózisát tekinti, akkor indokolt a szigorítás - jegyezte meg Suppan Gergely.

Az alakulásából jövőre kiesik a bázishatás: a jövedéki adók emelésének hatása kiesik, ez 0,4-0,5 százalékponttal kisebb inflációt indokol. Az infláció az év végére 4,2 százalékra lassulhat Suppan Gergely szerint. Jövő év harmadik negyedében elérjük a 3 százalékos célt.

„Ez után az infláció a legyezőábra alappályájához képest párhuzamosan lejjebb alakulhat” – mondta az elemző. „A fogyasztás élénkülése nem okozza az infláció felpörgését, ez csak akkor következne be, ha 5-6 százalékkal bővülne a fogyasztás, de 2 százalék körüli növekedésnél nem” – mutatott rá az elemző. Hozzátette: „a fogyasztás mélypontról állhat fel, 3 és fél évig esett”.

A válságadók áthárítása korlátozott lehet az elemző szerint: a telekommunikációs cégek nem nagyon tudnak árat emelni, például a hűségnyilatkozatok miatt, legfeljebb a mobiltelefonok árának esése lehet lassabb ütemű.

Az energiaszektorban többnyire hatósági árak vannak: a gáz árát emelni fogják, de az indokoltnál jóval kevésbé. A kiskereskedelmi szektorban is korlátozott lehetőségek vannak az áthárításra: a multinacionális cégek fizetik a legtöbb „válságadót”, míg a CBA és a Reál keveset fizet. A Tesco és a többi nagyvállalat valószínűleg nem az árakat fogja emelni, mert ezzel versenypozícióját rontaná, még akkor is, ha nincs közvetlen versenyben a CBA-val és a Reállal, hanem dolgozókat bocsáthat el – fejtette ki Suppan Gergely.

„Inkább az gyakorolhat hatást az inflációra, hogy a hogyan alakul: sokkal jelentősebb hatása lehet, mint az szja változásának.”

Az élelmiszerek árának robbanása több tényező közt a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető, így a rossz termésnek. „Ha jövőre jobb lesz a termés, annak dezinflációs hatása is lehet” – mondta Suppan.

MNB: élelmiszerár-sokk és növekvő nyomás

2011 szeptemberére elérhetjük a 3 százalékos inflációs célt a közgazdász szerint, míg az MNB 3,3 százalékkal számol.

alapkamat inflációs cél infláció pénzromlás MNB Suppan Gergely áremelkedés jegybanki kaamt
Kapcsolódó cikkek