Magyar gazdaság

Az ausztráliai árvíz több kárt okoz, mint a Katrina

Az Ausztráliában pusztító árvíz akár 13 milliárd ausztrál dollárral csökkentheti az ország GDP-jét, súlyosabb kárt okozva az ország gazdaságnak, mint a Katrina hurrikán az Egyesült Államoknak.

Ez a véleménye Stephen Waltersnak,  a JP Morgan befektetési bank vezető közgazdászának. Szerinte az élelmiszerárak a következő hónapokban akár 30 százalékkal is emelkedhetnek, ennek pedig az ázsiai árakra is hatása lehet.

Az árvíz sújtotta Queensland régió a világ egyik legnagyobb cukornád és búza exportőre, a legnagyobb felvásárlók pedig Ázsiában találhatóak. John Rolfe, a Queensland Central University közgazdásza az AFP-nek elmondta: az árvíz rövid távon a szénipart és az alapanyag-exportot sújtja majd, de a gazdaságra gyakorolt hatása évekig érezhető lehet.

Az elemzők szerint éves szinten 0,3 százalékos mínuszt jelent az árvíz Ausztrália GDP-jében. Az ország évi 2,7 százalékos növekedést produkál, de feltételezhető, hogy a katasztrófa elhúzódó következményei miatt a következő két-három évben a kármentéseken és nem a befektetéseken lesz a hangsúly.

A Queenslandi Egyetem közgazdásza szerint az arányokat tekintve az árvíz nagyobb kárt okoz Ausztráliának, mint 2005-ben a Katrina hurrikán az Egyesült Államokban. Ennek egyik fő oka, hogy a régió nem csak jelentős turisztikai célpont, de a világ kohászati szénkészletének felét termeli ki.


 

szén kár GDP katrina Ausztrália növekedés árvíz
Kapcsolódó cikkek