Magyar gazdaság

"Bibliai mértékű katasztrófa" Ausztráliában

Az Ausztrália északi Queensland államában fél évszázad óta nem látott súlyos árvíz valószínűleg súlyos csapást jelent az ország gazdaságára - közölte Donald McGauchie, a központi bank igazgatótanácsának tagja.

Igen jelentős kár érte az infrastruktúrát, ez pedig súlyos következményekkel járhat az exportra nézve is. A rekord mennyiségű esőzés miatt egész városokat kellett evakuálni Queenslandbe, amelynek területe akkora, mint Franciaországé és Németországé együttvéve. Számtalan bányát bezártak és komoly károkat keletkeztek a mezőgazdasági terményekben is.

Az állam Ausztrália legnagyobb szén exportőre, és az ország gazdaságának mintegy 20 százalékát képviseli. Az ázsiai kereskedésben iránymutató fűtési szén exportárak három nap alatt 3 százalékot emelkedtek és 2008 októbere óta nem látott magasságba szöktek. Eközben az acéltermelésben használt szén árfolyama 2,3 százalékkal szökött fel. Az amerikai külügyminiszter tegnap részvétét fejezte ki az ausztrál népnek és felajánlotta az Obama-kormány segítségét. Az ausztrál kabinet ma rendkívüli ülést tart az ügyben.

A Bloomberg által idézett Dennis Gartman közgazdász azt javasolja a befektetőknek, hogy adjanak túl az ausztrál dolláron és helyette eurót vegyenek mivel az országban "bibliai méretű" áradás tapasztalható. A befektetők egyik kedvence, az ausztrál dollár 1,8 százalékot veszített értékéből a múlt héten és a legrosszabb teljesítményt mutatta az amerikai dollár ellenében a tizenhat tagból álló devizakosárban.


 

szén Ausztrália közgazdász export szénár áradás árfolyam
Kapcsolódó cikkek