Magyar gazdaság

EU: Az Európai Bírósághoz fordulunk, ha Orbán nem lép

Aggodalmát fejezte ki a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az Európai Bizottság és részletes tájékoztatást kért a szabályozásról – jelentette be a testület szóvivője Olivier Bailly Brüsszelben. A bizottság a különadókkal kapcsolatban is vizsgálatot indított.

Az Európai Bizottság a médiatörvény és a vállalati különadókat illetően is részletes tájékoztatást kért Magyarországtól, s egyben vizsgálatot is indított.

A Bloomberg tudósítása szerint az Orbán-kormány a hatalomra jutását követő hét hónapban a versenyszféra négy ágazatára vetett ki több száz milliárd forintra rúgó különadókat, megcsonkította az Alkotmánybíróság jogkörét, s korlátlan hatalmat adott a kormánypárti médiahatóság kezébe.

Neelie Kroes, a média és internet szabályozásért felelős EU-biztos december 24-én levelet küldött a magyar kormányzatnak, amelyben aggodalmát fejezte ki a médiatörvény uniós irányelveknek történő megfelelése iránt.

Olivier Bailly részletezte azt is, hogy a különadók tekintetében október 22-én indított vizsgálatot Magyarországon a bizottság, két nappal azután, hogy az életbe lépett. Hozzátette továbbá, ha a kormány nem oldja meg a vizsgálat során felmerült problémákat, s nem kezeli a kifogásolt pontokat, a bizottság a luxemburgi Európai Bírósághoz fordul.

A német gazdasági miniszter feddése után kiderült, osztrák kollégája is figyelmeztete a magyar kormányt a különadók miatt.

Még tavaly november közepén egy memorandumot adtak át a témában Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkárnak - mondta Waltraud Kaserer, Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek. A memorandumban felhívták a figyelmet arra, hogy az európai uniós jogba ütközőnek tartják a meglepően rövid idő alatt bevezetett adókat. Ausztria szerint emellett az osztrák-magyar kétoldalú befektetésvédelmi egyezményt is sértik az adók.

különadó Európai Bíróság bizottság orbán-kormány médatörvény Európai Unió
Kapcsolódó cikkek