Magyar gazdaság

Éves szinten nagyot ugrottak az ipari értékesítési árak

Az ipar belföldi értékesítési árai 2010 decemberében az előző havinál 0,1 százalékkal magasabbak voltak, a 2009. decemberivel összehasonlítva 11 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2010. novemberinél 0,1%-kal alacsonyabbak voltak, a 2009. decemberihez viszonyítva 5,5 százalékkal nőttek. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten 8,1 százalékkal emelkedtek - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb beszámolójában.

Január–decemberben az ipar átlagában a termelői árak 4,5 százalékkal, ezen belül a belföldi értékesítésben 7,3, az exportértékesítésben 1,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit.

Decemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,1, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 2,2 százalékkal magasabb volt. Jelentősebb áremelkedés történt a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás (11 százalék) területén. Csekélyebb áremelkedést tapasztaltunk a vegyi anyag, termék gyártásában (1,7 százalék), valamint az élelmiszeriparban (0,8 százalék).

Csökkentek az árak a villamosberendezés és járműgyártásban (0,3–0,3 százalék), illetve a kohászat, fémfeldolgozásban és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (0,2–0,2 százalék). A gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar területén nem változtak az árak. A többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal 0,3 és 0,6 százalék között emelkedett. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai decemberben 2,2 százalékkal alacsonyabbak voltak; a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai az előző havi szinthez képest jelentősen nem változtak (0,1 százalék). A kis súlyú bányászat árai 1,4 százalékkal magasabbak lettek.

Egy évvel korábbi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 9,9 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (31 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (21 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (12 százalék) nőttek az árak. Kisebb áremelkedés történt az élelmiszer-ipari (6,5 százalék), a villamos berendezés (4,5 százalék), és az egyéb feldolgozóipari termékek (4,2 százalék) gyártásában. 2009 decemberéhez viszonyítva csökkentek az árak a textil- és bőriparban (2,8 százalék), a járműgyártásban (0,6 százalék), illetve a gyógyszergyártásban (0,1 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,0 és 2,0 százalék között alakult.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 12, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A bányászat árai 2,1 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 decemberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,1 százalékkal alacsonyabb árakat mértünk, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5 százalékos növekedés mutatkozott.

A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,1 százalékkal alacsonyabbak, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,7 százalékkal magasabbak voltak. 2009 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 14, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,1 százalékkal nőttek az árak.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 2,9 százalékkal magasabb árakat mértünk. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2010 decemberében 0,1 százalékkal alacsonyabbak lettek, 2009. decemberhez viszonyítva 5,5 százalékkal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,6, az amerikai dollárhoz képest 3,9 százalékkal gyengült; a 2009 decemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 1,6, a dollárhoz viszonyítva 12 százalékot vesztett értékéből.

KSH 2010 december kohászat statisztika gyártás gazdaság ipar feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek