Magyar gazdaság

Kis hiány, nagy kockázat

A költségvetést sikerült kézben tartani, de az aggodalmak megmaradnak. Miközben a 2010-es költségvetési hiányt Magyarország tudta a legalacsonyabbra leszorítani a környező államok közül, a bizonytalansági tényezők miatt a hazai gazdaság a legkockázatosabb a régióban. Olyannyira, hogy először került fel Magyarország arra a tízes listára, amely a CDS-felárak alapján rangsorolja a világ gazdaságait.

A sors furcsa fintoraként ez aznap vált nyilvánossá, hogy kiderült: mintegy félmilliárd forinttal lett kedvezőbb a tavalyi államháztartási hiány a kormány várakozásánál, s így minden bizonnyal teljesül a 2010-es évre a 3,8 százalékos eredményszemléletű hiánycél. A pénzforgalom szerinti kimutatásban ez az összeg a 3,2 százaléka, erre rakódhat az önkormányzati szféra 0,6-0,7 százalékos deficitje.

Ám a piacok némileg hálátlan, de logikus módon immár a 2011-es évre összpontosítanak, így különösebb hatása nem lett a pénteki „örömhírnek”. Úgy tűnik, a kormány valóban elkötelezett az alacsony hiányszint mellett. Orbán Viktor miniszterelnök már egy 50 százalékos GDP-arányos államadósság-limit alkotmányos rögzítését is felvetette. Ennél egyébként jóval kifinomultabb fiskális szabályok vannak hatályban 2008 óta.

Úgy tűnik azonban, a kormány valóban elkötelezett az alacsony hiányszint mellett. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hét végén már egy 50 százalékos GDP-arányos államadósság-limit alkotmányos rögzítését is felvetette.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

CDS-árazás hiánycél államháztartás deficit orbán-kormány
Kapcsolódó cikkek