Magyar gazdaság

Kornai: Kontár módon nyúlt a gazdasághoz a kormány

A demokrácia több fontos intézményét szétrombolták, Magyarország autokrácia lett - írja Kornai János, Számvetés című, a Népszabadságban csütörtökön megjelent összefoglalójában. A kormány nyolc hónapját elemző írásban a politikai változások mellett a gazdasági történéseket is számbaveszi a közgazdász.

Kornai János szerint, ami a gazdaságban történt az Orbán-kormány nyolc hónapja alatt az tele van egymásnak ellentmondó cselekményekkel, fenntarthatatlan rendszabályokkal, nem folytatható tendenciákkal. S az egész gazdaságpolitikának nincsen egyértelmű irányzata.

Úgy látja, hogy bízhatunk abban, hogy a kapitalizmus erős rendszer, amely képes túlélni a rossz gazdaságpolitikát, ugyanakkor az ár, amelyet a „gyarló gazdaságpolitikáért” meg kell fizetni az nagyon magas.

A közgazdász összegzése szerint a politikai szférában a hatalom megragadása és hosszú időre való megtartása mesteri módon történt. A gazdasági szférában azonban nem tudni, mi a cél. Mintha nem lettek volna kidolgozott tervek arra, hogy mit kell tenni.

„Talán néhány hónap múlva, amikor a kormány ígéretei szerint végre megismerjük a strukturális reformok terveit. De bármi is volt a cél, a megvalósítás kontár módon történt” – írja Kornai.

kornai jános autokrácia Számvetés orbán-kormány demokrácia gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek