Magyar gazdaság

Mellár: Akár 3-5 százalékos is lehet a növekedés, de több nem

A második gazdasági csomagnak a gazdasági növekedéssel, a költségvetés kiadásainak és az államadósságnak a csökkentésével kellene foglalkoznia - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója. Mellár Tamás szerint megváltozhat a vélekedés a magyar gazdaságról. Hozzátette: 3-3,5 százalékkal nőhet a gazdaság, de ehhez a növekedés új forrásaira is szükség lenne.

Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy a nemzetközi pénzügyi körök azt várják: a kormány a második gazdasági csomagban egyértelmű és hosszútávú növekedési pályát vázoljon fel, amelyben fenntartható növekedést céloz meg - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mellár Tamás. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója kiemelte: a növekedés 3-4 százalékos lehet, bizonyos intézkedések révén akár 5 százalékos is, de sokkal magasabb nem.

A növekedési potenciál három eleme a tőke, a munka és a technikai fejlődés, de jelenleg mindhárommal bizonytalanul tudunk számolni. A külföldi tulajdonú vállalkozások jelentős beruházásokról döntöttek az utóbbi időben, ez pedig lehetővé teszi, hogy a gyenge hazai beruházások és mérsékelt fogyasztás mellett is ilyen mértékű legyen a növekedés - vélekedett a szakértő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szükség lenne a növekedés új forrásaira is, amit az emelkedő belföldi kereslet, egy komoly vidékfejlesztési program, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatása jelenthet.

Mellár Tamás szerint rögzíteni kellene a gazdasági csomagban, hogy 6-8, vagy akár 10 százalékponttal csökken a következő 3-5 évben a költségvetés kiadási oldala. Az adócsökkentéssel szemben csak ideiglenes forrásokat - a bankadót és a válságadókat - nevezett meg a kormány, de hosszú távra kell megtalálni a finanszírozást, és tartós átalakításokat kellene végrehajtani - fejtette ki.

Mellár Tamás fontosnak nevezte, hogy a kormány mutassa be, hogyan csökken 3-5 év alatt a 80 százalékon lévő államadósság 60 százalék közelébe. Nagy esély van rá, hogy a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott pénzt az államadósság csökkentésére lehet fordítani, így rövid időn belül 72-74 százalékra megy le ez a mutató, és egy jó fiskális politikával tovább csökkenthető az államadósság - vélekedett.

Ha ezt a pályát felvázolja a kormány ezen a három területen, akkor megváltozik a vélekedés és kritikus hangnem a magyar gazdaságról - emelte ki a kutatási igazgató. Hozzátette: eddig nem látták a befektetők és a szakemberek azt, hogy az a pálya, amelyen elindult a kabinet, hosszútávon milyen elemekkel tartható fent. A válságadók kapcsán pedig azt kell bemutatni a kormánynak, hogy három év után, ha ezek az adók megszűnnek, akkor egy hasonló nagyságrendű forrás áll rendelkezésre - közölte Mellár Tamás.

államadósság gazdasűgi csomag kiadáscsökkentés válságadók Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek