Magyar gazdaság

NGM: a kamatemeléssel rosszul döntött a jegybank

Szakmailag semmi sem indokolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatemelését - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány szerint a 2010-es 4,9 százalékos után 2011-ben 3-3,5 százalékos infláció várható, tehát a pénzromlás csökkenő trendpályán mozog. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az árfolyamokat az önálló jegybankok befolyásolják, s politikusoknak nem lenne tanácsos vélemény megfogalmazni az árfolyamokra.

Csökkenő pályán a magyar hiszen a múlt évi 4,9 százalékkal szemben idén várhatóan 3-3,5 százalék között lesz a pénzromlás mértéke – többek között ezért sem indokolt az MNB újabb kamatemelése. Az újabb emelés ráadásul a 2 százalék körüli maginflációt növelő energia-, és élelmiszer áremelkedésre sem hat fékezően - írja az NGM.
 
Az MNB döntése szembe megy a kormány gazdaságpolitikájával, mert a beruházási források kamatszintjének emelkedése miatt fékezi a növekedést és a foglalkoztatás bővülését.
 
Közgazdaságilag különösen indokolatlanná teszi az emelést, hogy az MNB szokatlanul gyorsan, már harmadszor döntött így - áll a közleményben.

Matolcsy György, az Európai Parlamentben a magyar elnökség nevében ugyanakkor kedden azt nyilatkozta, hogy az árfolyamot a pénzpiac, és az önálló jegybankok alakítják mindenhol, politikusoknak nem lenne tanácsos véleményt megfogalmazni bármilyen árfolyamra sem. „Olyan gazdaságpolitikai közeg kell, amiben növekedés van, gyerekek születnek, így minden euró árfolyam jó lesz.” – tette hozzá.

kamaemelés infláció NGM MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek