Magyar gazdaság

"Sajnos az EU kezd keresztény klubbá válni"

A török miniszterelnök-helyettes a davosi Világgazdasági Fórumon egy panelbeszélgetésen arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió befelé forduló közösségé vált és megtorpantak a csatlakozási tárgyalások.

Ali Babacan úgy fogalmazott: a nyitott kapuk politikája már nem jellemző az Európai Unióra. A Törökország csatlakozását ellenzők nyilatkozata pedig azt mutatják, hogy a közösség keresztény klubbá válik, ez pedig nagyon veszélyes megközelítés – szögezte le a török miniszterelnök-helyettes Davosban egy megbeszélésen, amelyet az EU elnöke, Herman Van Rompuy is részt vett.

Törökország 2005-ben kezdte meg az uniós csatlakozási tárgyalásokat, de a folyamat fennakadt több tagállam, köztük Franciaország és Németország tiltakozása, valamint a török gazdaságpolitika eredményeképpen. A bővítést ellenzők érvelése szerint Ankara nem hajtotta végre a szükséges demokratikus reformokat. A csatlakozási folyamatot emellett hátráltatja az a tény is, hogy a török kormány továbbra sem hajlandó megnyitni kikötőit az EU-tag Ciprus előtt, Ankara ugyanis továbbra sem ismeri el a török és görög területre osztott szigetet.

Az AFP tudósítása szerint Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök elutasította Törökország vádjait, leszögezve, hogy 400 ezer muszlim él országában, az EU pedig nyitott minden vallás és kultúra előtt. A kormányfő megerősítette, hogy szorgalmazza Törökország uniós csatlakozását.

Davos keresztény tárgyalás Ciprus Törökország EU Európai Unió csatlakozás
Kapcsolódó cikkek