Magyar gazdaság

Soha nem dolgoztak még ennyien Németországban

Soha annyi embernek nem volt munkája Németországban, mint az elmúlt évben – jelentette a német statisztikai hivatal.

A keresőképes polgárok száma átlag 40,37 millió volt, ez 197 ezer fős, azaz 0,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Különösen erőteljes volt a növekedés a szolgáltató szektorban és az építőiparban. Ezen kívül 2010-ben kereken 7 ezer fővel több volt az egyéni
vállalkozók száma, mint az előző évben, ami 0,2 százalékos növekedés. A szektor ezzel visszafordította a 2009-ben tapasztalt negatív trendet - jelenti az N24.

Ursula von der Leyden szövetségi munkaügyi miniszter (CDU) azzal számol, hogy a foglalkoztatottak jövedelme jelentősen növekedni fog. "Szilárd meggyőződésem, hogy a bérszint idén érzékelhetően növekedni fog" - nyilatkozta a tárcavezető.

Ugyanakkor egy friss felmérés szerint a németek mindössze 34 százaléka reméli, hogy az erőteljesen javuló gazdasági helyzetben béremelést kap. Az állampolgárok között elsősorban a Nyugat-Németországban élők számítanak fizetésemelésre, de a bizakodók aránya az ő körükben is csak 37 százalékos, szemben a keleti régió 23 százalékos arányával. Az Emnid Intézet által végzett felmérés szerint a férfiak közül sokkal többen (44 százalék) számítanak béremelésre, mint a nők körében (25 százalék).

Németország munkavállaló bér felmérés német aktív fizetés dolgozó
Kapcsolódó cikkek