Magyar gazdaság

A bérkommandó "nem a buzogánygyárba fog kimenni"

Két olyan terület van, ahol tenni kell azért, hogy a 16 százalékkos, egykulcsos szja adó után ne járjon senki rosszabbul - mondta Pálffy István, a Bérmonitoring bizottság KDNP-s tagja a Klubrádióban.

Pálffy István szerint az egyik terület a gyermektelen vállalkozói munkavállalók köre, a másik pedig az állami feladatot ellátó egyházi intézmények világi alkalmazottai, például tanárok, ápolók. Ők ugyanabban a helyzetben vannak, mint azok a vállalkozói szférában lévő munkáltatók, akiknek nem adták meg az OÉT-ben ajánlott 4-6 százalékot, ez hiányzik, ezt nem kell tagadni – mondta a KDNP-s politikus a Klubrádióban.

Hozzátette: eddig többezer észrevétel érkezett a Bérmonitoring bizottsághoz. Ebben a pillanatban az adatgyűjtés, és az adatok feldolgozása kezdődött meg, körülbelül egy hét múlva lesz reprezentatív a felmérés.

"Akkor már látjuk, hogy nagyjából mi az a terület. Ennek fényében alakul ki, hogy mekkora forrás hiányzik a rendszerből, és ugye tudjuk, hogy a vállalkozói szféra, a munkáltatók nem adták meg. Onnantól lehet egy javaslattétel a jelentés alapján a kormánynak, tehát nem a buzogány gyárba fogunk kimenni, hanem a kormánynak terjesszük be a javaslattételi csomagot"  – fogalmazott a KDNP politikus.

Pálffy István cáfolta azt a lapunk által is ismertetett számítást, mely szerint mintegy egymillió állampolgár jár rosszabbul az új adórendszer bevezetésével. Mint mondta, "ennek az ellenkezője igaz".

bérmonitoring munkáltató gyár bérkommandó szja Pálffy István
Kapcsolódó cikkek