Magyar gazdaság

A magyar-szlovák határ mindkét oldalán árulhatnak majd a gazdák

Pozsony és Budapest azt szeretné, ha a szlovák-magyar határövezetben termelő gazdák termékeiket a határ másik oldalán is értékesíthetnék. Egyebek között erről tárgyalt a magyar-szlovák mezőgazdasági vegyes bizottság szerdán Pozsonyban.

"A magyar-szlovák együttműködéssel szeretnénk új feltételeket és lehetőségeket teremteni a mezőgazdasági kistermelők számára a határ menti övezetben. A jogharmonizáció után lehetővé válik, hogy a gazdák termékeiket a határ másik oldalán is kínálhassák" - jelentette ki a tárgyalások után Németh V. Zsolt, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Szerinte Magyarország már megtette a szükséges lépéseket, hogy megkönnyítse a kis gazdák számára termékeik eladását a helyi és regionális piacokon.

A határom átívelő együttműködés újbóli beindítása a találkozó fő témája volt. Csicsai Gábor, a szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára szerint kiemelten kell kezelni a helyi termékmárkákat, és meg kell őrizni a régiók sajátosságait.

"Meggyőződésem, hogy ha növelni tudjuk az agrárszektor versenyképességét, akkor megteremtjük a feltételeket a vidékfejlesztéshez, s megállíthatjuk a fiatalok elvándorlását vidékről" - állította Csicsai Gábor.

A vegyes bizottság két társelnöke egyetértett abban, hogy szükség van a magyar-szlovák mezőgazdasági együttműködés intenzívebbé tételére, s a közös fellépésekre az Európai Unióban. "Közösen hatékonyabban tudjuk kihasználni a rendelkezésünkre álló európai uniós pénzforrásokat is" - vélekedett mindkét államtitkár.

kistermelők eladás gazdák szlovák-magyar határ megállapodás
Kapcsolódó cikkek