Magyar gazdaság

A nyugdíjkorhatár emelése jó ötlet, de van egy probléma

Németországnak nagyobb szüksége van az idősebb dolgozókra, mint valaha, hogy lendületben tartsa az iparát és finanszírozni tudja a nyugdíjrendszert. Ám van egy probléma: az 55 éven felüli munkavállalók gyakrabban és hosszabb ideig hiányoznak a munkából betegség következtében.

A Deutsche Welle szerint elmúltak azok az idők, amikor Németországban a dolgozók már 55 éves korukban nyugdíjba mehettek. A német egészségbiztosítók szervezeteinek szövetsége (BKK) szerint az 55 éven felüli munkavállalók aránya 2000 és 2010 között 49 százalékkal növekedett és a tendencia folytatódik.

Egyrészt kevesebb fiatal kerül a munkaerőpiacra ezért a vállalatoknak hosszabb ideig kell megőrizniük a szakképzett dolgozókat. Másrészt, mivel az emberek általában tovább élnek, a kormány azt akarja, hogy az aktívak hosszabb ideig járuljanak hozzá a nyugdíjrendszerhez: A hivatalos már 67, egyes csoportoknál pedig 70 év.  Számos idősebb német egyszerűen azért kénytelen tovább dolgozni a hatvanas, sőt, a későbbi éveiben, hogy kijöjjön a pénzéből.

Ám miközben a nyugdíjkorhatár emelkedik, ezzel együtt nő az idősebb munkaerő-állományhoz tartozók betegszabadsága is. Például 2009-ben betegség következtében minden nyolcadik 55 év feletti mérnök átlag 18 napot hiányzott, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. A helyzet még kedvezőtlenebb a vállalatok pénzügyi és információs technológiai részlegeiben dolgozóknál: itt a szakemberek 2009-ben 19,4 napot hiányoztak betegség miatt, 4 évvel többet, mint tavaly. A 20-34 éves alkalmazottak átlag 10 napot hiányoztak a munkából 2009-ben, szemben az 55-évesekhez tartozókkal, akiknél a betegszabadság 26 nap volt.

Ha a vállalatok azt akarják, hogy a dolgozóik tovább dolgozzanak, többet is kell tenniük azért, hogy megtartsák őket és megőrizzék termelékenységüket a munkában - véli Michael Stolpe, a kieli világgazdasági intézet szakértője.

felmérés betegség munkaerőpiac aktív dolgozó nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek