Magyar gazdaság

Egymillióan járhatnak rosszul az új adórendszerrel

A Napi Gazdaság becslése szerint az idén a munkavállalók ötödét-negyedét érintheti negatívan az egykulcsos adórendszer, ez egymillió főt jelent.

A szigorúbbá vált adójóváírás és a gyerekkedvezmény bevezetése miatt a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet kereső gyermektelenek kénytelenek finanszírozni a kedvezményeket és a felső kulcs megszüntetését. Hogy mekkora is pontosan ez a kör, azt csak a 2011-ről szóló, 2012-ben elkészítendő adóbevallásokból lehet majd megtudni - írja a Napi Gazdaság.

Annyi bizonyos, hogy évente nagyjából 4,4 millióan készítenek szja-bevallást - számba vettük az önfoglalkoztatókat is -, közülük pedig 3,74 millióan keresnek 250 ezer forint és négymillióan 333 ezer forint alatt. Vagyis közelíti a négymilliót azok száma, akik az adójóváíráson buknak. Közülük a gyerekeseket kompenzálja az adókedvezmény, így a nagyjából négymillió potenciális vesztes közül kell kiszűrni a gyermekteleneket.

A BDO-nak a Világgazdaság Online által idézett számításaiból kiderül, hogy miközben három gyermekkel egy jól kereső pár havi bevételi többlete könnyen átlépheti akár a 100 ezer forintot is, az új rendszer jóval kevésbé kedvező az alacsonyabb keresetű rétegeknél, főleg a családi kedvezményben nem részesülők körében. Itt sokszor azért kell béremeléshez folyamodni, hogy a korábbi nettó kereset ne csökkenjen. De ebben a körben gondot okozhat az is, hogy az alacsony adóalap miatt az illető személyek nem tudják teljes körűen kihasználni a családi kedvezményt.

Magyarországon az éves személyijövedelemadó-bevételek több mint 80 százalékát a teljes magyarországi populáció kevesebb, mint 3 százaléka, vagy más megközelítésben az adóbevallást benyújtók kevesebb, mint 6,5 százaléka fizeti be a költségvetésbe. Egyértelműen a magas jövedelmi kategóriába tartozó társadalmi rétegekről van szó, az adók zömét ők fizetik, ennek megfelelően a 2011-es új egykulcsos rendszer nem vitathatóan nekik előnyös, ám egy kifejezetten szűk rétegről van szó.

Az adatokat látva az RSM DTM szerint könnyen belátható, hogy a korábbi progresszív rendszert (kvázi egykulcsos rendszer, hiszen 15 millió forint éves jövedelemhatárig 17 százalék volt az adóteher) - különös tekintettel a következő években kieső adóbevételekre - érdemes lett volna még egy ideig a költségvetési bevételek biztosítása szempontjából fenntartani.

Az ősszel bejelentett szja-változások nyomán a cégek nagy része csökkentette a béremelésre vonatkozó elképzeléseit: nyáron még átlagosan 4,2 százalékkal terveztek növelni, ám a Bérstratégiák 2011 címmel készülő Hay Group-tanulmány adatai szerint decemberre – fél százalékkal – 3,7 százalékra csökkent a célba vett átlagos növelés mértéke.

adórendszer egykulcsos RSM DTM adó szja költségvetés
Kapcsolódó cikkek