Magyar gazdaság

Idén végetérhet a külker-mérleg szágulása

Nem magyarázza a gyenge decemberi külkereskedelmi teljesítményt a Központi Statisztikai Hivatal által tegnap kiadott előzetes külkereskedelmi adat.

A tavalyi utolsó havi, 457 millió eurós többlet gyengébb ugyan a novemberi 652 milliósnál, ám ez szezonális okokra vezethető vissza: az év végén mindig kisebb a kivitel intenzitása. Ezt mutatja, hogy az egy évvel korábbit 21,4 százalékkal haladta meg az értéke euróban, míg az importnál az éves változás 19,4 százalék volt. Ezek egyébként szinte egybeesnek az éves átlagos mutatókkal (21, illetve 19,1 százalék volt a két kereskedelmi irány éves adata).

Az egész múlt évet ugyanez a tendencia jellemezte: néhány hónap kivételével rendre gyorsabban nőtt a kivitel, mint a behozatal. Főként az alacsony magyarországi fogyasztási és beruházási keresletre vezethető viszsza a folyamat, ennek eredményeként az éves külkereskedelmi mérleg is újabb csúcsot döntött. Az 5,55 milliárd eurós aktívum nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság külső finanszírozási igénye eltűnjön, azaz nettó adósságtörlesztővé váljon. 2010 folyamán 1,8 milliárd euróval javult a külkermérleg, ez még a legoptimistább elemzők várakozását is felülmúlta, igaz, a 2009-es aktívum ennél is jóval nagyobb növekedést jelentett, de akkor volt a recessziós mélypont is.

A részletes adatok még csak január–novemberről állnak rendelkezésre, de ebből is kiderült, hogy a nagy exportnövekedés hátterében az EU-n kívüli térségekkel folytatott állt, illetve az unión belül is elsősorban a velünk egy időben csatlakozott országok növelték a keresletüket. Míg azonban például az ázsiai gazdaságok egyelőre alig érezték meg a válságot, és emiatt importálnak hevesen, addig az európai feltörekvő országok az alacsony 2009-es bázis miatt tudtak látványos növekedést felmutatni. A külkereskedelem szerkezetében is hasonló hatás érvényesült: a leglátványosabb bővülést a 2009-es receszsziót leginkább megsínylő autóipar mutatta fel tavaly.

Az elemzők többsége a legutóbbi felmérések szerint mind az exportban, mind az importban lassulásra számít 2011-re. Az egyenleg javulása pedig csak minimális lehet már.

december külkermérleg Magyarország külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek