Magyar gazdaság

Javaslatcsomag a munkaadóktól

Az európai munkaadók csúcsszervezete megfogalmazta a gazdaság növekedését célzó ajánlásait az Európai Unió soros magyar elnöksége számára.

A Businesseurope a munkahelyteremtést, az innovációt, az egységes piacot, és az energiapolitikát tartja négy kulcsterületnek a gazdasági fellendülés érdekében. A mintegy 20 millió kis-, közepes és nagyvállalat érdekeit képviselő szervezet óv a pénzügyi rendszer túlszabályozásától, és kiemelten fontosnak tartja az USA-val, Kínával és Oroszországgal kialakított stratégiai kapcsolatok javítását.

Az prioritásaival összhangban Magyarországnak az EU soros elnökeként elsősorban a növekedést elősegítő reformok végrehajtására, fiskális konszolidációra és pénzügyi piaci szabályozásra érdemes nagy hangsúlyt fektetnie a Businesseurope álláspontja szerint. Az európai munkaadói szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyors sikerek érdekében alkalmazott, rövidtávú intézkedések hosszú távon sem mehetnek az unió versenyképességének rovására.

Továbbra is az új munkahelyek létrehozásának elősegítése az Európai Unió előtt álló egyik legfontosabb cél – hangsúlyozta Futó Péter. A Businesseurope alelnöke, és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: az Európa 2020 stratégiában erre vonatkozó célkitűzések teljesítése érdekében a munkahelyteremtés feltételeinek javítását és a munkaerőpiaci rugalmasság fokozását kell a tagállamok foglalkoztatási politikájának középpontjába helyezni a magyar elnökség idején.

Az uniós munkaadók arra is felhívták a magyar elnökség figyelmét, hogy mivel a megfelelő banki hitelezési rendszer a vállalatok működésének egyik alapfeltétele, a túlzott tőkepiaci szabályozással vagy a Bázel 3 szabályok egyenlőtlen nemzetközi végrehajtásával egyes vállalkozások könnyen versenyhátrányba kerülhetnek. Az uniós tőkepiaci direktíva átdolgozását részben emiatt széleskörű, a pénzügyi piaci szabályozás következményeit felmérő hatásvizsgálatnak érdemes megelőznie.

A Businesseurope állásfoglalása szerint az egységes piac helyreállításához elengedhetetlen a kkv-k és az innováció támogatása, ezért a szövetség abban bízik, hogy a magyar elnökség közbenjárására az Európai Bizottság megfelelő javaslatokkal áll majd elő a Kisvállalkozói Törvény dinamikusabb végrehajtása érdekében. Kiemelten fontos továbbá, hogy az üzleti élet minden szereplője nyomon követhesse a Versenyképességi Tanács (COMP) által 2010 októberében jóváhagyott Innovatív Unió kommunikációját.

A Versenyképességi Tanács 2010 novemberében kijelentette, hogy minden, az ipart várhatóan befolyásoló törvényjavaslatot alaposan meg kell vizsgálni abból a szempontból, hogy az adott módosítás miként hat az EU versenyképességére. A Businesseurope azt reméli, hogy a magyar elnökség alatt e vizsgálatok valóban lezajlanak majd, kezdve az elkövetkező hónapokban esedékes klíma- és energiapolitikai intézkedésekkel.

Az európai munkaadók állásfoglalása szerint az ipari innováció elengedhetetlen a klímaváltozás megfékezése érdekében, hiszen az ipar szolgáltatja azokat a termékeket és technológiákat, melyek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez szükségesek. Mindez az uniós ipar versenyképességének aláaknázása nélkül is elérhető, amennyiben az EU klíma-, energia-, ipar- és innovációs politikájának integrációja megtörténik. A Businesseurope által megfogalmazott javaslatcsomagban a szervezet azt reméli, hogy az EU elnökség során Magyarország ezt a szemléletmódot fogja képviselni.

reform versenyképesség businesseurope Európai Unió
Kapcsolódó cikkek