Magyar gazdaság

Orbán: Semmi nem másíthatja meg a nyugdíjrendszer átalakítását

Ebben az évben a magyar állami nyugdíjrendszer is átáll az egyéni számlákra, ez pedig átláthatóvá teszi majd – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos mai sajtótájékoztatóján.

"Kár olyan benyomást kelteni, mintha az Alkotmánybíróság döntése megváltoztatná a most meghatározott nyugdíjrendszert. Ezt az alkotmányt ismerő és az alkotmányozásban résztvevő emberként mondom" – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ezzel visszatérnek a két pilléres rendszerhez, amely szolidaritási és önkéntes részből áll.

Magyarország most csak visszacsatlakozik a nyugati államokhoz, hiszen három pilléres szisztéma csak a volt Szovjetunió által irányított országokban létezett. A kormány tehát nyugat-európai megoldást választott.

Az elvi megközelítés az, hogy a nyugdíjrendszer gondjait nem a nyugdíjrendszeren belül lehet megoldani – szögezte le Orbán, aki szerint első lépésben a foglalkoztatási arányt kell növelni, méghozzá gyorsan, akár nem bevett eszközök segítségével is. A miniszterelnök szerint a következő ciklusban érheti el Magyarország az uniós aktivitási arányt. Emellett családbarát politikára van szükség, amely támogatja a gyermekvállalást és ezzel javít a demográfiai helyzeten.

Pénzügyi egyensúlyban kell lennie a nyugdíjkasszának: a befizetéseknek tehát egyenlőnek kell lenniük a nyugdíj kifizetésekkel. Ma számos, nem nyugdíj típusú ellátást fizetünk a nyugdíjkasszából, ahelyett, hogy azt egy különálló, szociális alapból finanszíroznánk. Ezt az egyensúlyt még ebben az évben meg lehet teremteni – szögezte le Orbán, aki szerint megvédik a nyugdíjak reálértékét. Átlátható világos rendszert kell teremteni, hogy minden adót és járulékot ott szedjenek be, ahol kell és ott is fizessék ki. - Korrekt elszámolás, hosszú barátság - mondta Orbán Viktor, utalva arra, hogy az emberek nem bíznak olyan rendszerekben, amit nem értenek.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: gazemberség, hogy az államadósság ilyen mértékben növekedett az előző kormányok idején. Hozzátette: nem igaz, hogy az alkotmány védelmet nyújt az ilyen fenyegetések ellen, az "országot kifosztották", ezért van szükség közpénzügyi szabályokra az új alkotmányban. Mint mondta, ráadásul átmeneti szabályt kell létrehozni arról, hogyan kell közelítenie a következő kabineteknek az államadósságot az uniós átlaghoz a következő években

nyugdíjkassza egyensúly nyugdíjrendszer pillér nyugdíj
Kapcsolódó cikkek