Magyar gazdaság

Távozik Weber, de hová tart?

Távozik posztjáról Axel Weber, a német jegybank elnöke az idén április végén, egy évvel megbízatásának lejárta előtt. Egyes források szerint a Deutsche Bank felé veszi az irányt azután, hogy valószínűleg kénytelen feladni a Jean-Claude Trichet utódlásával kapcsolatos ambícióit az EKB elnöki székében.

Axel Weber maga jelentette be lemondását pénteken azon a megbeszélésen, amelyet Berlinben folytatott Angela Merkel kancellárral. Az 53 éves bankár 2004 óta állt a Bundesbank élén. Utódáról a jövő héten döntenek - közölte Steffen Seibert kormányszóvivő. Weber döntését mind a kancellár, mind a szövetségi kormány pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble tudomásul vette, "tiszteletben tartva Weber személyes jellegű indokait".

A hét elején még olyan hírek terjedtek el, hogy Weber jövő április 30-ig hivatalában marad, ám újabb mandátumra nem pályázik a jegybank élén. Egyidejűleg azt is írták német lapok, hogy a tapasztalt bankár - aki nem hivatalos hírek szerint Merkel jelöltje volt az Európai Központi Bank (EKB) idén ősszel megüresedő elnöki posztjára - feladta Jean-Claude Trichet utódlásával kapcsolatos ambícióit. Utóbbit azzal magyarázták pénzügyi körökben, hogy Webernek - aki a rigorózus német takarékossági politika és a kemény euró védelmezőjének számít - nem volt esélye legyőzni a személyével és felfogásával szemben Párizs és Róma által táplált ellenállást.

Eleinte még Trichet és számos pénzügyi szakértő is osztotta a német bankár bírálatát, amellyel a Berlin és Párizs által kifundált, a stabilitási egyezményt "felpuhítani" hivatott tervet illette. Ám az euróövezet megroggyant tagállamai által kibocsátott kötvények EKB általi tömeges felvásárlását bíráló álláspontjával Weber egyre inkább magára maradt. A diplomácia érzék hiánya és a közös eurókötvények kibocsátásával szembeni kérlelhetetlen ellenállása pedig végképp elfogadhatatlanná tette Párizs szemében arra, hogy ő lépjen Trichet örökébe az EKB élén.

Meg nem erősített sajtóhírek szerint a Bundesbank elnöki székéből Weber két év múlva a legnagyobb német kereskedelmi pénzintézet, a Deutsche Bank igazgatótanácsa élére kerülhet. A DB elnöke, a svájci Joseph Ackermann legkésőbb 2013-ban visszavonul, s a helyét - az indiai születésű Anshu Jainnal perszonálunióban - Weber vehetné át. A két év megfelelő hosszúságú "parkolópályának" tűnik ahhoz, hogy Weber ne élhessen vissza azokkal az ismereteivel, amelyekre a jegybank elnökeként tett szert a kereskedelmi bankok gyakorlatát, üzleti fogásait és piaci módszereit illetően.

Deutsche Bank Bundesbank EKB Axel Weber Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek