Magyar gazdaság

A Bankszövetség nem tud a kormány frankrögzítéses terveiről

A svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől. Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze. Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el.

A kormány úgy oldaná meg a devizahitelesek problémáját, hogy három és fél évre, egy alacsonyabb szinten rögzítené a svájcifrank-hitelesek törlesztési árfolyamát, mellyel az adósokat mentesítené az árfolyamkilengések miatt bekövetkező törlesztőrészlet növekedéstől - tudtuk meg banki forrásainktól. A svájci frank árfolyamát egy jegybankhoz közelálló forrásunk szerint 190 forint környékén fixálnák - értesült a Hírszerző.

Az ügyfelek számára a dolog lényege az lenne, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyamuk, tehát ha az említett 190 forint felett alakulna, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének (jelenleg körülbelül 210 forintba kerül egy svájci frank). Ez egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű törlesztésénél havi 13 ezer forintost könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki, forrásaink szerint „viszonylag alacsony kamattal”.

A három és fél év leteltével azonban az adósoknak fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is. Arról, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre csak találgatások vannak. Amennyiben ugyanis az adósoknak a 3,5 év leteltével el kell kezdeniük törleszteni az új hitelt is, az jelentős terhet jelenthet majd számukra. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy például csak a futamidő végén kell majd törleszteniük.

A Bankszövetséget az ötlet is meglepte

A Bankszövetség semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről - mondta el Müller János,a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek kedden.

 

orbán-kormány svájci frank devizahitelek árfolyam frankhitelek
Kapcsolódó cikkek