Magyar gazdaság

A piac a görög csődre fogad, az EU csak értekezik

Az euróövezet tagországának vezetői pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon várhatóan megegyeznek egy "versenyképességi paktum" nyélbeütéséről és igyekeznek rávenni Portugáliát a további megszorítások bevezetésére. Eközben az államkötvénypiac már Görögország csődjére fogad.

Németország máris csökkentette várakozásait és jelezte: a legtöbb, amiben reménykedni lehet, hogy megegyezés születik a versenyképességről. A pénteki csúcsértekezlet előtt az euró az ázsiai kereskedelemben 0,2 százalékkal erősödött és 1,3817 dollárral zárt, miután csütörtökön a legnagyobb egy havi gyengülést szenvedte el a dollárral szemben, az euróövezet adósságproblémái miatti aggodalmak hatására.

Kína támogatást ajánlott a régiónak, miután a hét folyamán leminősítették Görögországot és Spanyolországot, és ez tovább növelte a  szuverén adóssággal kapcsolatos fizetésképtelenség lehetőségétől való félelmeket. A BusinessWeek beszámolója szerint a piac már Görögország államcsődjére fogad, a tíz éves lejárató államkötvények hozamfelára rekord magasságra emelkedett. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy Athén még a három éves mentőcsomag lejárta előtt rákényszerülhet az átütemezésére. A CMA elemző szervezet szerint jelenleg 58 százalék annak esélye, hogy Görögország öt éven belül csődbe kerül.

Athén és Dublin a segélyhitelek kamatainak csökkentését szeretné elérni, ezt azonban a finn, német és osztrák vezetés elutasította. Bennfentes információk szerint Angela Merkel úgy nyilatkozott, hogy a kamatcsökkentést akkor támogatja, ha Görögország privatizálja eszközeinek egy részét, Írország pedig támogatja a közös, uniós társasági adót az eurózónában.

Eközben a spanyol központi bank bejelentette, hogy 12 banknak növelnie kell tartaléktőkéjét, hogy megfeleljen a tőkeszükségletre vonatkozó szabályoknak. A pénzintézeteknek további, összesen 15,15 milliárd euró összegű plusz tőkére van szüksége a jelentés szerint. Az érintett cégek között szerepel a Deutsche Bank és a Barclays spanyolországi leánavállalata.

A spanyol jegybank bejelentése azt követően hangzott el, hogy a Moody’s egy fokkal Aa2-re minősítette le Spanyolország adósságát. A hitelminősítő szerint a spanyol banki szektor rendezéséhez 40-50 milliárd euróra lenne szükség, ehhez képest Madrid most csak 15 milliárd euróval számol.

görög csőd paktum EU államkötvény államcsőd elemző
Kapcsolódó cikkek