Magyar gazdaság

Amit eddig nem tudtunk a csomagról - Kinek fog fájni?

A Matolcsy-csomagról kedden 11 órakor keveset tudhattuk meg, amikor Matolcsy György és Navracsics Tibor ismertette a strukturális reformokat. Azonban a tájékoztatást követő háttérbeszélgetésen elemzők részletes információkat kaptak. Lapunk olyan közgazdászokat kérdezett meg, akik jelen voltak az eseményen.

„Pozitív, hogy a fő keretösszegek kőbe vannak vésve” – mondta Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza. „Azok a konkrét intézkedések is megvannak a háttérben, hogy mely tételeket érint a csomag” – tette hozzá az elemző. Kedvező, hogy a kiadáscsökkentésen van a hangsúly, és a retorika egyértelműen a fiskális szigor irányába mutat – vélekedett a szakember. 
 
A programmal kapcsolatban előre mutató részletek láttak napvilágot. Barta György lapunknak elmondta, a kormány terve az, hogy ne az önkormányzat adjon munkát, hanem a helyi vállalkozók bevonásával történjen meg a foglalkoztatási program bevezetése. „Német mintán alapul a program” – jegyzete meg az elemző.

Szociális segélyből kevesebb pénzhez lehet majd jutni, mint közmunkából, valamint hétköznapi munkával magasabb jövedelemhez lehet jutni, mint közmunkával – derült ki a háttérbeszélgetésből.

Hűvesen fogadják külföldön is a Matolcsy-csomagot

A családtámogatási ellátásokat nominális szinten rögzítik, valamint a nyugdíjat tisztán az inflációval indexálnák – mondta a közgazdász. 

„Hatékonyságnövelő terveken nyugszik a csomag, ezért vannak megvalósíthatósági kételyek, és az átalakításoknak is van költsége” – emelte ki Barta György.

A magán-nyugdíjpénzek még ebben az évben csökkentik az államadósságot a 75 százalékára – mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató helyettese az MR-1 Kossuth Rádió reggeli műsorában. 

A kormány arra számít, ha konszolidálják az adósságot csökkennek a kamatterhek – emlékezett vissza Barta György a keddi háttérbeszélgetésre. „Azonban még mindig nem teljesen világos, hogy az hogyan - pontosan minek köszönhetően - csökken olyan meredeken, mint a kormány várja” – tette hozzá az elemző.
 
A felsőoktatásban megszűnhetnek karok, és csökkenhet az államilag támogatott hallgatói létszám – folytatta a közgazdász. A gyógyszertámogatási rendszer változtatásával kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy az olcsóbb gyógyszerek felírására próbálják majd meg ösztönözni az orvosokat.
 
„Az önkormányzatok tekintetében megszűnnek a felesleges párhuzamosságok (intézményi összevonások történhetnek), sok funkciót elvesznek, és csak alapszolgáltatásokat nyújtanak majd a kisebb önkormányzatok” – nyilatkozta lapunknak Barta György. A CIB Bank közgazdásza azt is elmondta, hogy a működés racionalizálása és a méretgazdaságossági szempontok az állományi kérdéseknél is előtérbe kerülhetnek. „A költségvetési szigort az önkormányzatokra is ki szeretnék terjeszteni, a hitelfelvételi lehetőség szűkítése útján” – tette hozzá.
 
„Jól bemutatták az intézkedéseket, de vitatható milyen mértékben és ütemben csökken majd az adósság” – mondta Barta. „Nem mutatták be a háttérszámításokat, amiket a piac várhatott, így bizonyos tételeknél nem világos, hogy mekkora megtakarítást érhet el a kormány” – mutatott rá a közgazdász. Jó példa erre az elektronikus útdíj, amelynél a remélt 100 milliárd forintos bevétel nem biztos, hogy tartalmazza a megszűnő matricás rendszer miatt kieső összegeket is – fejtette ki Barta György.
 
A kormány abban bízik, hogy a csomaggal kikerülünk a túlzott-deficiteljárásból, és hogy elhiszi a piac a felvázolt hiánypályát.
 
Az IMF
 
A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott, de fel nem használt hitelösszeggel az a kormány terve, hogy a 2012-13-as időszakban, amikor jelentősen növekszik a törlesztőrészlet, annak egy részét "adósságfinanszírozási simításként" felhasználjuk – nyilatkozta lapunknak a közgazdász. „A csomagot konzervatív tervezés jellemzi, és nem a 4-6 százalékos növekedési pályával számolták, hanem valamivel konzervatívabb, 3,5 százalék körüli bővülést feltételeztek, ami már szerintünk közelebb áll a várható pályához”-jelezte a közgazdász.
 
Barta György szerint a „leminősítést nagyon nagy valószínűséggel most megúsztuk”. Hozzátette: a csomag kapcsán nem enyhült a „hígulás” kockázata, és jelentős társadalmi ellenállásba fog ütközni egyes rétegek körében.

"A leminősítés nagyon is valós lehetőség" - Nomura az Orbán-csomagról

Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza is részt vett a háttérbeszélgetésen. „Sokkal pozitívabbnak és összeszedettebbnek tűnik a terv”, mint Matolcsy György kedd délelőtti tájékoztatója után.

Sokan attól tartanak, hogy felpuhulhat a program, de Suppan Gergely azt mondta, hogy az összegek fixnek tekinthetőek. Ha csak 90 százalékban valósítható meg a csomag, akkor is elérhető a GDP arányos 3 százalékos költségvetési deficit, és az államadósság csökkentése – mutatott rá az elemző.

„A vártnál nagyobb a csomag, így ha eltérés lesz a megvalósításnál, akkor sem okoz majd problémát” – folytatta a közgazdász.

Lapunknak egy név nélkül nyilatkozó közgazdász azt mondta, hogy az Új Széchenyi Terv és Európai Uniós pályázatok segítenek majd a közmunkások foglalkoztatásában. A vállalkozók foglalkoztathatnak majd olyan embereket, akik a korábbi rendszerben közmunkások voltak.

Egy másik elemző a csomaggal kapcsolatban kiemelte, hogy jelentős létszámleépítések lesznek az állami, önkormányzati szektorban, melyre a végkielégítések összegét már félre is tették.

Egy másik elemző a csomaggal kapcsolatban kiemelte, hogy jelentős létszámleépítések lesznek az állami, önkormányzati szektorban, melyre a végkielégítések összegét már félre is tették. -->

közmunka foglalkoztatás oktatás Matolcsy-csomag Barta György program Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek