Magyar gazdaság

Átalakítanák a táppénzszabályokat - Lesz, aki rosszul jár

Felére csökkentené a táppénz napi összegének lehetséges maximumát az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet az államháztartási törvényhez nyújtott be a fideszes Dancsó József szerdán.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka lenne.

Változás azonban, hogy a javaslat szerint a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes 200 százalékának harmincad részét nem haladhatná meg az eddigi 400 százalék helyett. A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része lenne a naponkénti felső határ.

Dancsó József azt is kezdeményezi, hogy veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz járjon, ne a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.

Mindkét rendelkezést az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kellene alkalmazni. Az államháztartási törvény módosításáról szerdán dönt az Országgyűlés.

megvonás orbán-kormány Fidesz maximum táppénz
Kapcsolódó cikkek