Magyar gazdaság

Bírság járna a hiánytúllépésért

Megszületett a megállapodás az uniós pénzügyminiszterek tegnapi brüsszeli találkozóján az euróövezet pénzügyi stabilitását javító hat jogszabály elfogadásáról, a hét végén pedig jelentős előrelépést könyvelhetett el az EU a versenyképességi paktum ügyében is.

Bár a tegnapi Ecofin-egyezség egyelőre „csak” politikai jellegű, jelentős előrelépésnek nevezhető a gazdasági koordináció terén. A keddi találkozón ugyanis a miniszterek közös tárgyalási mandátumra jutottak, ennek alapján a tagállamok tanácsa megállapodhat az ügyben az Európai Parlamenttel (EP).

Matolcsy György, az ülésen elnöklő magyar nemzetgazdasági miniszter történelminek nevezte a megállapodást. A magyar elnökség azt reméli, hogy a fél év végére az EP-vel is létrejöhet a megegyezés: a hat közül négy jogszabály ügyében a képviselő-testületnek együttdöntési joga van, kettőnél pedig az Európai Tanáccsal kell egyeztetni.

Ami a hat jogszabályt illeti: ezek többek között arra hivatottak, hogy megelőzzék a tagállamok költségvetési hiányának 3 százalék fölé emelkedését. A „normaszegőket” súlyos szankciók fenyegetik: már 3 százalék alatti deficit, ám más területen mutatkozó jelentős egyensúlyvesztés esetén is a 0,1 százalékának megfelelő bírság szabható ki, ha pedig a jelentős mértékű az eltérés a hiánycéltól, ez a büntetés akár a GDP fél százaléka is lehet.

Péntek éjjel fogadták el az euróövezeti állam- és kormányfők az unió új versenyképességi paktumát, amely a jövőben szintén lehetővé teszi a kötelezettségvállalások rendszeres és szigorú számonkérését, sőt, akár teljesítésük kikényszerítését is. Az elfogadott megállapodás lazábbra sikeredett ugyan, mint az eredeti francia–német javaslat, ám még így is jelentős előrelépés a korábbi szabályozáshoz képest. A csomag lényege, hogy a tagországok közös célkitűzéseket jelölnek ki a foglalkoztatás, a pénzügypolitika terén és más lényeges gazdasági kérdésekben. Ezek alapján a tagállamok olyan nemzeti programot állítanak össze, amely tükrözi a helyi sajátosságokat is. Hivatalosan egyébként a március 24–25-i csúcstalálkozón fogadják el a paktumot.

Rehnnek tetszik a Széll-terv

Világos jeleit látja az Európai Bizottság a március elején bejelentett Széll Kálmán-tervben foglalt intézkedéseken annak, hogy Magyarország jó irányba tart a pénzügyi konszolidáció felé vezető úton – jelentette ki tegnap Brüsszelben Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyekért felelős biztosa.

A finn biztos – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Michel Barnier belső piaci biztossal közös sajtótájékoztatóján – az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri találkozóját követően nyilatkozott. A találkozón a túlzott államháztartási hiány miatt folyó, már régebben indított eljárás keretében esett szó a magyar gazdaságról, az uniós eljárási rendnek megfelelően. Hazánk mellett Lengyelország is terítékre került.

Rehn megismételte, hogy az Európai Bizottság mielőbb további részletekről szeretne információkat kapni a magyar tervekkel kapcsolatban, különös tekintettel a költségvetési hiányra, valamint a következő években is hatni képes, szerkezeti jellegű intézkedésekre. A kormány az első részletes reformokat nyárra ígérte.


A finn biztos – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Michel Barnier belső piaci biztossal közös sajtótájékoztatóján – az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri találkozóját követően nyilatkozott. A találkozón a túlzott államháztartási hiány miatt folyó, már régebben indított eljárás keretében esett szó a magyar gazdaságról, az uniós eljárási rendnek megfelelően. Hazánk mellett Lengyelország is terítékre került.

Rehn megismételte, hogy az Európai Bizottság mielőbb további részletekről szeretne információkat kapni a magyar tervekkel kapcsolatban, különös tekintettel a költségvetési hiányra, valamint a következő években is hatni képes, szerkezeti jellegű intézkedésekre. A kormány az első részletes reformokat nyárra ígérte. Döntések (a stabilitási és növekedési paktum reformja, fontosabb változások)

Megelőző intézkedések 3 százalékos hiány alatt

Szankciók már 3 százalék alatti hiánynál életbe léphetnek (kamatozó betét formájában)

A GDP fél százalékáig terjedő bírság a hiánycéltól való jelentős eltérés és az ajánlások többszöri nemteljesítése esetén

Tanácsi direktíva arról, hogy az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget biztosító szabályozásnak a nemzeti jogban kell megjelennie

Túlzott egyensúlyvesztési eljárás, a GDP 0,1 százalékának megfelelő bírság szabható ki

A nyugdíjreformok nettó költségét figyelembe kell venni az adósságcsökkentési kötelezettségek teljesítésének értékelésekor -->

versenyképességi paktum deficit Ecofin
Kapcsolódó cikkek