Magyar gazdaság

Dollárkötvényeket bocsátott ki Magyarország

Magyarország dollárban jegyzett világkötvényeket bocsátott ki csütörtökön tízéves és harmincéves lejáratra, összesen 3,75 milliárd dollár értékben - jelentette a Reuters IFR Investor Service csütörtökön.

A tízéves lejáratú 3 milliárd dolláros hozamfelárát 3,10 százalékponton határozták meg a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegy hozama fölött. A harmincéves, 750 millió dolláros kötvény hozamfelára 3,30 százalékpont. Korábban a Reuters befektetési szolgálata körülbelül 3,25 százalékpontos, illetve körülbelül 3,45 százalékpontos, előzetes hozamfelár útmutatásról tudósított.

A tízéves amerikai kincstárjegy piaci hozama csütörtök délután 3,3685 százalék, a harmincévesé 4,45 százalék volt. A legutóbbi magyar dollárkötvény a tavaly januárban kiadott, 2 milliárd dolláros, tízéves kiadás volt, és a hozamfelár a kibocsátáskor 2,65 százalékponttal haladta meg a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegy hozamát.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábban közölte, hogy mandátumot adott a BNP Paribas, a Citi és a Deutsche Bank pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált kötvény kibocsátásának megszervezésére a Magyar Köztársaság részére. A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor - tette hozzá akkor az ÁKK.

A külföldi szakemberek azonban óvatosságra intenek. Hazánk dollárkötvény kibocsátása nem azért lett sikeres, mert a befektetők bíznak a magyar gazdaságban, hanem azért mert az amerikai befektetők csaknem „mindent, minden mennyiségben” megvesznek, ami dollárban van – mondta a Standard & Poor’s Corp. hitelminősítő.

A kormány láthatóan figyelmen kívül hagyja a hitelminősítők véleményét, s úgy értékeli az eredményt, hogy a befektetők bíznak a kormány reformcsomagjában. Ezt meglehetősen veszélyes kijelentés, hiszen mindenki tanúja volt annak, hogy a kormánypártok mit képesek tenni a politikai frontvonalban – mondta a Nomura elemzője Peter Attard Montalto. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy nem az eladott kötvények mennyisége a fontos, hanem az, hogy milyen a befektetők összetétele.

dollárkötvények államadósság Magyarország ÁKK
Kapcsolódó cikkek