Magyar gazdaság

Egykulcsos adó, nyugdíjrendszer - A kormány kihúzta a gyufát a szakszervezeteknél

Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke Miskolcon sajtótájékoztatón, kedden.

Az elnök hangsúlyozta: továbbra is igazságtalannak tartják a 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot, amely aránytalanságával megtörte a társadalmi szolidaritást, hiszen ezzel a többet keresők - köztük politikusok - még többet visznek haza.

Úgy vélekedett: ez rossz, munkavállaló- és családellenes döntés volt, hiszen a reálkeresetek az idei jövedelemadó-tábla szerint a munkavállalók sokaságánál csökkennek, és emiatt csökken a vásárlóerő is.

Elmondta: a bértárgyalások arra szorítkoztak, hogy legalább a jövedelem nettó szintjét megtarthassa a munkavállaló, és így legalább annyit vigyen haza, mint 2010-ben. Ám ez vélhetően nem lesz így, az Autonómok álláspontja szerint ilyen döntést a személyi jövedelemadóról nem lehetne meghozni.

A táppénzről szólva Borsik János elmondta: 2009-ben az akkori kormány 70 százalékról 60 százalékra csökkentette ennek mértékét, ezt akkor is "aljas dolognak" tartották, most ugyancsak annak tartják. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: előkészítetlenség, szakmaiatlanság, és fennhéjázás jellemzi a kormányt döntésében, amely azt sugallja, hogy Magyarországon a munkavállalók döntően táppénzcsalók.

Rámutatott: a kormány odáig megy, hogy a tervek szerint külön tényállás lenne a táppénzcsalás a Büntető törvénykönyvben. "A magyar munkavállalók nem táppénzcsalók", de lehet közülük ilyen is, ám ezért nem a többséget kell büntetni - hangsúlyozta. Éppen ezért az ellenőrzést "kell megoldani, szigorítani", nem lehet bűnössé tenni azokat a munkavállalókat, akik ténylegesen lerokkantak - tette hozzá, megjegyezve: a táppénzes napok száma éppen a munkahely féltése miatt egyharmadával csökkent az elmúlt időszakban.

A kiszolgáltatottságnak ez a foka éppen ellenkezője annak, mint amit a kormány ígért - mondta a szakszervezeti vezető. Borsik János kifogásolta azt is, hogy már több mint negyedéve ne ült össze az érdekegyeztető tanács, és nem lehet tudni, hogy a kormány ezt "meddig húzza".

 

korkedvezményes nyugdíj adórendszer szakszervezetek orbán-kormány nyugdíjrendszer
Kapcsolódó cikkek