Magyar gazdaság

Indul a kifizetés az innovációs alapnál

Az innovációs alap 214 kedvezményezettje 15 napon belül megkapja a számára megítélt támogatást. Összesen 2 milliárd forint kifizetésére tett ígéretet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Magyar Innovációs Szövetség tisztújító közgyűlésén, amelyen Szabó Gábor akadémikust, a Szegedi Egyetem rektorát újra megválasztották a szervezet elnökévé.

A miniszter arról tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit, hogy tárcája sürgősséggel átvizsgálja az innovációs alapnál felgyülemlett kifizetési igényeket. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy súlyos örökséget vettek át az innováció területén. Mindennek következtében tételes átvilágításra volt szükség, amíg ez a munka le nem zárult, nem indíthatták be az új rendszert. Az átadás-átvétel során szabálytalan támogatási megállapodásra bukkantak például az oltóanyaggyártó Omninvest és a Honvédelmi Minisztérium egyik cége esetében.

Mindeközben kevés forrás jutott a kkv-knak: a megítélt támogatások 58 százalékát nonprofit szervezetek kapták, a fennmaradó 41 százalék jutott el a vállalkozásokhoz. Bonyolította a helyzetet, hogy jelentős számú büntetőfeljelentés történt a vizsgált ügyekben.

A kormány is úgy véli, hogy a gazdaság és a társadalom fejlődése az innováción áll vagy bukik, az EU-ban az Európa 2020 stratégia és az Innovatív Unió kezdeményezés a versenyképesség növelését és a munkahelyteremtést szolgálja, a hozzá kapcsolódó magyar programnak is ezt kell szolgálnia – hangsúlyozta Fellegi Tamás. Azt is mondta, hogy a kormány a szellemi erőforrások növelésére, a magyar tudásbázis hasznosulásának javítására, a hazai termékek, szolgáltatások hozzáadott értékének emelésére törekszik az új rendszerben. Értésre adta, hogy 2011-ben a költségvetési törvény alapján új kötelezettségvállalás csak szűk körben engedélyezett, jelenleg 13 milliárd forint hiányzik a 2010–11-es vállalások teljesítéséhez.

Innovatív Unió Európa 2020 innováció Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek