Magyar gazdaság

Magyar az Európai Feltalálói Díj döntőjében!

Nagy stabilitású alakítható beton, állítható szemüveglencse, vagy ultraibolya fénnyel történő víztisztítás: a magyar Molnár Bélával együtt a 2011-es Európai Feltalálói Díj tizenöt jelöltje az úttörő technológiai megoldások széles skáláját képviseli.

Innovációs tevékenységükkel az európai feltalálók az egész emberiséget szolgálják – szögezte le Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke, amely szervezet Európa legrangosabb innovációs díját öt kategóriában osztja ki május 19-én Budapesten. 

Molnár Béla a KKV-k kategóriájában került a három jelölt közé. Virtuális 3D mikroszkópja a hagyományos mikroszkópia és a digitális képfeldolgozás összeházasítása révén keletkezett, amely lehetőséget kínál az orvosoknak, sőt a távolról tanácsot szakértőknek is arra, hogy a beszkennelt szövetminta alapján gyors diagnózist állítsanak fel.

Kategóriájának versenytársai:
Leigh Canham, pSiMedica, QinetiQ (Egyesült Királyság): Az apró, nano-méretű pórusokkal rendelkező szilikon-implantátumok (Bioszilikon) használata lehetővé teszi, hogy a célzott gyógyhatású és gyógykezelési célú hatóanyagokat közvetlenül a tumorokba jutassák (brachyterápia).

Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Dánia): Speciális alacsony kibocsátású kemencéje az akár 60% nedvességtartalmú bioüzemanyagok elégetésére is alkalmas, így ideális a környezetbarát, nagy hatékonyságú és ezért költségkímélő biomassza alapú áramtermeléshez a gyárakban és a gyártó üzemekben.

„A 2011-es Európai Feltalálói Díjra pályázók ékes példái annak, hogy az európai vállalkozások szinte minden területen képesek újat létrehozni, ha élvonalbeli termékekről van szó” – mondta Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke. „A találmányok kereskedelmi sikereiket nagyrészt az európai szabványok ésszerű felhasználásának köszönhetik. A szabadalmakból származó bevételek hozzásegítik a vállalatokat ahhoz, hogy évről-évre eurómilliárdokat fektessenek be a kutatás-fejlesztés területén; a vállalatok befektetései pedig a társadalom egészének előnyére válnak. Nagy hangsúlyt fektetünk az európai szabadalmak minőségére, így jogi biztonságot nyújtunk a szabadalmak tulajdonosainak, és a szabadalmak műszaki leírásának közzétételével ösztönözzük a további innovációt. Ezáltal is támogatjuk az európai ipar innovációs kapacitását” – tette hozzá.

A technológiai kreativitás kiaknázása az értékesíthető innovációk területén alapvető eszköz ahhoz, hogy Európa világszínvonalon versenyképes maradhasson – mutatott rá Michel Barnier, az EU belső piacért és szolgáltatásért felelős biztosa. „Egyes fejlődő területeken, például a tiszta energia területén Európa világelső, de másutt volna még mit javulni. A feltalálók tudásalapú társadalmunknak nagyon fontos szereplői, hiszen munkahelyek millióit védik vagy teremtik meg, és fontos szerepet játszanak Európa gazdaságának jövőjében. Az EU egyik legfontosabb kötelessége a helyes keretek kialakítása, hogy hosszú távon is biztosítsuk a vállalkozások innovációs tevékenységét. Az EU-szabadalom egyértelműen ebbe az irányba mutató lépés, hiszen segítségével az európai szabadalmi rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá válik.

Európai Feltalálói Díj Benoît Battistelli technológiai kreativitás 3D mikroszkóp Molnár Béla
Kapcsolódó cikkek