Magyar gazdaság

Magyarország kimarad az Euro Pluszból

Elfogadták az eurózóna versenyképességi paktumát, amelyet új néven Euró Plusz pkatumnak neveznek. Magyarország több másik országgal egyetemben, nem csatlakozott.

Tízből hat olyan európai uniós tagállam csatlakozik az euróövezet versenyképességi paktumához, amely nem tagja a közös pénzt használó zónának - jelentette be Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a vezetése alatt álló fórum brüsszeli tanácskozása közben, csütörtök este.

Internetes üzenetében az uniós illetékes közölte: Lengyelország, Bulgária, Románia, Málta, Ciprus és Dánia döntött úgy máris, hogy csatlakozik a zóna 17 országa által már elfogadott javaslatcsomaghoz, amelynek rendeltetése, hogy növelje az övezet versenyképességét, és tovább fokozza a gazdaságpolitika összehangolását az érintett országok között.

Helyszíni információk szerint a kormányfők egyúttal elvi jóváhagyásukat adták a paktumra, amelyről az euróövezet tagállamai már két héttel ezelőtt megállapodtak.

Mint Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök közös brüsszeli sajtótájékoztatójukon bejelentették, a csomag tartalmazza az úgynevezett versenyképességi paktumot, hat jogszabály tervezetét (amelyet az Európai Parlamenttel még egyeztetni kell), az állandó euróstabilitási mechanizmus létrehozását 2013-tól, valamint az addig érvényben lévő ideiglenes mechanizmus hitelezési kapacitásának növelését.

Megerősítették a nyilatkozók azt is, hogy a versenyképességi paktumhoz hat, az euróövezeten kívüli ország is csatlakozott - nevezetesen Lengyelország, Bulgária, Románia, Lettország, Litvánia és Dánia -, és ez a lehetőség az EU még kimaradó többi tagállama számára is nyitva áll. Összesen négy EU-tagállam - Magyarország, Csehország, Svédország és Nagy-Britannia - nem csatlakozott a paktumhoz, amelynek fő újdonsága, hogy az eddiginél jobban számon kérhető kötelezettségvállalások és célkitűzések rendszerét állítja fel elsősorban a foglalkoztatás-, a pénzügy- és a vállalkozáspolitika terén. Van Rompuy egyúttal bejelentette, hogy a csomagnak új nevet is adtak, és ezentúl euró plusz paktumnak hívják.

versenyképességi paktum Magyarország Európai Unió gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek