Magyar gazdaság

Nem élénkítésről szól a reformcsomag

. A Széll Kálmán-terv igen ambiciózus, sok olyan területhez hozzányúl, amelyek eddig „szent tehenek” voltak – mondta el véleményét egy sajtóbeszélgetésen Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Hozzátette: úgy tűnik, vége a gazdasági szabadságharcnak, erőteljes külső nyomást sejtet a csomag. A kiadáslefaragásban felülről építkezik, vagyis előre meghatározott számokhoz utólag találnak forrásokat.

Fontos tisztázni a szakértő szerint, hogy ez nem egy konjunktúraélénkítő program, hanem pénzügyi stabilizáció. A kormányzati lépések ez idáig összességében tőkeellenesek voltak, márpedig a tőkeállomány növekedése nélkül a gazdaság sem fog bővülni – mondta el Duronelly. Ezek fényében szkeptikus volt a szakember a munkahelybővítéssel kapcsolatban is.

A közeljövőben az exportőrökön múlik a konjunktúra, mivel sem a beruházásoknál, sem a háztartási fogyasztásnál nem lát bővülést a közgazdász. A GDP-arányos fogyasztás egyébként még mindig magas ahhoz képest, amekkora a 2000-es évek elejéig volt. A válság előtti 69 százalékos szintről azonban már lecsökkent. A beruházási ráta 20 százalékos szintje viszont elmarad az egy évtizeddel korábbitól
Pozitívumokról is beszámolt az elemző: a kapacitáskihasználtság már közelíti a válság előttit, így van remény a beruházások beindulására. Ezt támasztja alá a vállalatok növekvő hiteligénye is, míg a lakosságnál emelkedő tendenciát mutat a nettó hiteltörlesztés.

Olajár: felfelé

Az olajárak tartósan 100 dollár fölött maradhatnak a Budapest Alapkezelő szakértője szerint. A világgazdaság növekedésével ugyanis szorosan összefügg a kőolaj iránti kereslet, amely most 87 millió hordó naponta, de négy év alatt megközelítheti a 100 millió hordót is.

Kína kereslete ugyan meredeken növekszik, mégsem magyarázza teljes egészében az emelkedő globális szükségletet – derült ki az elemzésekből.

Kína kereslete ugyan meredeken növekszik, mégsem magyarázza teljes egészében az emelkedő globális szükségletet – derült ki az elemzésekből. -->

megszoírtások élénkítés háttér orbán-kormány reformok Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek