Magyar gazdaság

Nem számolt le az illúziókkal a kormány - Hatalmas növekedést várnak

A gazdasági kormányzat GDP-növekedésre vonatkozó várakozása 2013-14-re vonatkozóan változatlanul a 4-6 százalékos közötti tartományban mozog - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya az MTI-nek.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a minisztériumot, hogy Kármán András, az NGM államtitkára a Reutersnak korábban adott interjújában azt mondta: a reformprogram 3-3,5 százalékos 2013-as növekedésen alapul.

A további biztonságos tervezés miatt számolunk konzervatívabb növekedési prognózissal – indokolta Kármán a Reutersnek, hogy visszavágták a növekedési kilátásokat a Széll Kálmán Tervben.

Minden, amit a csomagról tudni lehet!

A nemzetgazdasági tárca válaszában kiemelte: a jelenlegihez képest robosztus, 4-6 százalékos növekedésnek az alapjait és feltételeit az eddigi és a Széll Kálmán Terv keretében eltervezett kormányzati intézkedések teremtik meg.

Kármán optimista abban a tekintetben, hogy az Európai Bizottság megszünteti a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen még ebben az évben.

Mint ismert, Magyarország az Európai Unióba (EU) való belépése óta az eljárás alatt áll, ugyanis költségvetési hiánya azóta egyetlen évben sem érte el az EU célját, a GDP-arányos 3 százalékot.

Hozzátette: el tudom képzelni, hogy a Bizottság megvárja, míg elfogadják az intézkedéseket és megvárja annak költségvetési hatását. A közlemény rámutat: a Széll Kálmán Terv költségvetési hiánypályája mögött ennél alacsonyabb növekedési rátát bemutató út áll.

Az NGM közleménye kitér arra, hogy a vázolt makropálya tudatosan alacsonyabb növekedési ütemmel számol, mint ami jelenleg a legvalószínűbbnek tekinthető, azért, hogy a költségvetés tervezésekor konzervatív módon jelezze előre a gazdasági kormányzat a hiánycél eléréséhez szükséges intézkedések mértékét.

A jelenleg rendelkezésre álló információik alapján a kormányzat nagyobb növekedést tart valószínűnek, de a biztonság kedvéért konzervatívabb növekedési pályával számolt - olvasható a NGM közleményében.

GDP kármán andrás deficit-eljárás NGM EU növekedés
Kapcsolódó cikkek