Magyar gazdaság

Ömlött a tőke tavaly hazánkba - De nem annyi, mint régen

Jelentős a folyó fizetési mérleg többlete. A német cégek kitettek magukért – Sok volt az újra befektetett jövedelem is.

Tavaly 2,1 milliárd eurónyi külföldi működő tőke (FDI) érkezett hazánkba az előző évi 1,5 milliárddal szemben – tudta meg lapunk. A növekvő adat azonban még így is számottevően elmarad a sokévi átlagtól. Nem csak Magyarországon, globálisan is megfigyelhető a közvetlen működőtőke-áramlás lassulása, a szakmai és pénzügyi befektetők óvatossága az elmúlt két évben.

A német tőke ismét hangsúlyos szerepet játszott a hazánkba érkező FDI összetételében. A német statisztikai adatok szerint tavaly rekordösszegű, mintegy 2,2 milliárd eurónyi működő tőke érkezett Magyarországra. (Ebben benne van az a tőke is, amelyet nem közvetlenül, hanem például Hollandián keresztül megfuttatva fektettek be hazánkban a német cégek.)

Részben a Mercedes kecskeméti projektje, részben több német beruházás befejezése is közrejátszott a kiváló adatban. A tőkeexport tavalyi értéke 860 millió eurót tett ki, ez csak majdnem a fele a 2009-ben mért 1,7 milliárdnak.

A hivatalos FDI-adat március 31-én, a tavalyi folyó fizetési mérleg közzétételével jön ki. Értesülésünk szerint az előzetes számítások azt mutatják, hogy tavaly jelentős, 1,8 milliárd eurós többlettel zárt a folyó fizetési mérleg. A külső egyensúly látványos javulását a külkereskedelmi folyamatok alapozták meg. A gazdaság öszszességében tovább növelte finanszírozási többletét, amely már 3,2 milliárd eurót ért el, míg a válság előtt jellemzően egyre növekvő hiány mutatkozott.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható.



működő tőke gazdasági válság tőkebeáramlás befektetés magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek