Magyar gazdaság

Portugália után a spanyolok is komolyan húznának a büdzsén

Portugália után Spanyolország is komoly költségcsökkentő intézkedéseket tervez az államháztartási hiány megfékezésére. A dél-európai országban már most is 20 százalékra rúg a munkanélküliség, a Moody’s múlt héten harminc spanyol bank hitelbesorolását rontotta le.

Jose Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök hétfőn bejelentette kormánya több területet érintő kiadáscsökkentős csomagot terjeszt a parlament elé. A politikus szerint a törvényjavaslat elfogadásához széles konszenzusra lesz szükség az országgyűlésben.

A tervek szerint a kormány intézkedéseket tesz az adófizetés elkerülésének megakadályozására. Zapatero a már most is 20 százalékos munkanélküliséggel küszködő országban az eddiginél rugalmasabb munkaügyi rendszert ígér.

A miniszterelnök Madridban vállalatvezetőkkel és a munkaadók szövetségének elnökével találkozott, hogy megvitassa velük a kormánya által az utóbbi hónapokban végrehajtott gazdasági és munkaügyi intézkedéseket.

Az energiát illetően a spanyol kormányfő azt is jelezte, hogy a jövőben a termelési önköltség csökkentése szerepel majd a figyelem központjában. Arra törekszik, hogy középtávon csökkenjen az elektromos áram fogyasztói ára és a termelési költség közötti különbség. Az energiaköltségek nem növekedhetnek folytatólagosan, olcsóbbá kell tennünk azokat - hangoztatta Zapatero.

Bejelentette, megállapodásra jutott Spanyolország legnagyobb vállalataival arról, hogy a munkahelyteremtés érdekében minőségi oktatásban részesítik a fiatalokat. Arra kérte egyben az ületi élet vezetőit, hogy létesítsenek legalább 30 ezer ösztöndíjat felölelő programot, amelynek keretében fiatalokat foglalkoztatnának a vállalatoknál legalább hat hónapig.

A múlt héten a Moody''s Investor Service nemzetközi hitelminősítő társaság, és közölte, hogy a spanyol bankrendszer kilátásai továbbra is rosszak, javulásra pedig a belátható jövőben nem lehet számítani, s egyben 30 bank besorolásán rontott. A hír után a Financial Times arról számolt be, hogy Spanyolország a világ legnagyobb kockázati tőkebefektető társaságokkal tárgyal annak érdekében, hogy 15 milliárd euró friss tőkét juttasson a rendszerbe, s ezzel elkerülje a teljes összeomlást.

Zapatero költségcsökkentés Moody's Spanyolország munkaerőpiac tőkebefektető
Kapcsolódó cikkek