Magyar gazdaság

Újabb cégfoglalás Pécsen

Saját kézbe veszi Pécs városa a helyi buszos céget: új vezérigazgatót neveztek ki, a székházat lezárták.

Cégfoglalás zajlott a a Pécsi Közlekedési Zrt-nél - írta csütörtökön délben a bama.hu. A társaság székházának bejáratait egy külső cég biztonsági emberei őrizték, az épületbe senkit nem engedtek be - jelentette kollégánk a helyszínről.

Az eljárás a helyszínen tapasztaltak alapján emlékeztet a Pécsi Vízmű székházának elfoglalására, amely a város vezetése és a francia kisebbségi tulajdonban lévő szolgáltató közti csata kezdetét jelezte.

Páva Zsolt polgármester és dr. Szabó Iván ügyvéd sajtótájékoztatón közölt részleteket a PK Zrt. ügyéről. Elmondásuk szerint a cégben 51%-os tulajdonrészt birtokló Pécs Holding még tavaly októberben kezdeményezte a kisebbségi részvénycsomag megvásárlását a Mecsekbusztól.

Utóbbi 49%-ot birtokol a PK Zrt.-ben, de a menedzsmentjogokat is gyakorolja. A részvények kétharmadához (és ezzel a menedzsmentjogokhoz) egy 560 milliós vásárlással, további 15%-ot megszerezve juthatott volna a város. Szabó Iván közölte: a Mecsekbusz miatt olyan károkat szenvedett Pécs városa, amelyek közel ezzel azonos értéket képviselnek, a különbözetet - 381.000 forintot - pedig átutalták a Mecsekbusznak.

Ezzel az ügyvéd szerint a város 2/3-os tulajdont szerzett a PK Zrt-ben, ennek birtokában kezdeményezték a cég közgyűlésében a vezetőség leváltását.

Páva Zsolt polgármester a cégfoglalás előzményeiről közölte: korábban nem tudtak érdemben tárgyalni a Mecsekbusszal, a helyzeten pedig tovább rontott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentése az adótartozásról. Az utolsó csepp a pohárban az volt a polgármester szerint, hogy kiderült: a PK Zrt százmillióval tartozik a Pannon Volánnak. Páva Zsolt szerint úgy látták, nem tudnak együttműködni a Mecsekbusszal, ezért léptek.

A polgármester hozzátette: a város bírósági keresetet nyújtott be a kiszervezett buszok visszaszerzése érdekében.

pk zrt. Vízművek buszok önkormányzat Pécs
Kapcsolódó cikkek