Magyar gazdaság

Döbbenetes agrárárak, még kevesebb állat

Éves alapon 47,5 százalékkal emelkedtek az agrárárak ez év februárban, amelyet főleg a növényi termékek 67,9 százalékos drágulása idézett elő – jelentette a KSH.

Az élő állatok és állati termékek ára csupán 13,3 százalékkal emelkedett. Legnagyobb mértékben a gabonafélék és az olajos magvak drágultak. A búza ára éves alapon 139 százalékkal kúszott feljebb, tonnája ez év februárban már 73 400 forintba került. Eközben a kukorica tonnánkénti ára 54 900 forintra nőtt, ez 81 százalékkal magasabb, mint 2010 februárjában. Az ipari növények termelői ára 35,7, ezen belül az olajnövényeké 61 százalékkal emelkedett a tavaly februárihoz képest.

Szakértői prognózisok szerint a gabonák és az olajos magvak esetében tartósan magas árakra kell számítani. A 2007-es, jelentős mértékű áremelkedés után hirtelen nagy zuhanás következett be, akkor azonban a spekuláció befolyásolta a piacot. A spekulatív tőke most is jelen van, ám fontosabb, hogy reális kereslet áll a magas árak mögött. Így az árszínvonal tartósan magas marad.

Tekintve, hogy nincs reális esély a takarmányárak számottevő mérséklődésére, a hazai állattenyésztés perspektívái katasztrofálisak – mondta Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: jellemző a hazai állattenyésztőkre, hogy egyszerre csak néhány hétre elegendő készleteket vettek, mert árcsökkenésre vártak. Mivel ez nem fog bekövetkezni, sokan közülük feladhatják a termelést, Magyarország tehát drasztikus állatállomány-csökkenéssel kénytelen szembenézni, amely az importfüggőséget növeli.

Ráadásul már az is látszik, hogy az idei év termése sem lesz jó. A kalászos gabona vetésterülete Magyarországon talán még az 1999-es évi mélypontnál is kisebb. Legjobb esetben sem számíthatunk 3,4 millió tonna búzánál többre, amelynek már most is döbbenetes ára van – véli Raskó, aki szerint ez a mennyiség is nagyon gyorsan külföldre kerül.

A kukorica árában sem várható csökkenés, hiszen a kőolaj drágulása miatt a bioetanol-termelésbe is egyre nagyobb mennyiségeket vonnak be. A néhány napja kiadott becslés szerint az idén csak az USA-ban 127 millió tonna kukoricát használnak fel ilyen célra.

KSH spekuláció élelmiszer kukorica agrárár búza
Kapcsolódó cikkek