Magyar gazdaság

Egyre kevesebb benzint vásárlunk

A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 februárjában és az év első két hónapjában lényegében nem változott az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a februári eladások az előző hó szintjén maradtak.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011. februárban 512 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az év első két hónapjában összességében 1027 milliárd forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 47%-a élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18%-a üzemanyag-, 11%-a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24% volt, a 2011. január–februári időszakban.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 2011 februárjában 0,9%-kal, az év első két hónapjában 0,6%-kal növekedett. A forgalom jelentős részét (90%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai februárban 0,5%-kal bővültek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. februárban 0,3%-kal, az év első két hónapjában 0,6%-kal emelkedett. Az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása vegyes képet mutatott. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben februárban is számottevő volt a csökkenés (13%), a textil-, ruházati és lábbeli- (3,2%), valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag üzletek (1,6%) ennél kisebb mértékben maradtak el az előző évitől. Ugyanakkor az illatszer- (6,5%), a könyv-, újság, papíráru és egyéb iparcikk- (6,2%), valamint a gyógyszer-, gyógyászati termék üzletek (4,1%) az előző évinél nagyobb volumenű forgalmat tudtak lebonyolítani. Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011 februárjában 1,8, az év első két hónapjában 1,5%-os csökkenést mutattak.

Az egy hónappal korábbihoz képest – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem februári volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 0,3%-kal mérséklődtek, míg az üzemanyagkutaké 1,1%-kal emelkedtek.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 februárjában a kiskereskedelmi eladások az 27 tagállamában átlagosan 0,9%-kal, az eurózóna országaiban 0,1%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 14 tagállamban tapasztaltak bővülést, 8-ban csökkenést. A legnagyobb növekedést (12,6%) Lengyelországban, a legnagyobb visszaesést (5,6%) Spanyolországban mérték. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai februárban stagnáltak, az év első két hónapjában 3,3%-kal elmaradtak az előző év azonos időszakától.

eladás élelmiszer vegyiáru kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek