Magyar gazdaság

Ennyi különadó folyt be - A NAV "nyomatékosan" figyelmeztet

Eddig 667,4 millió forintnyi különadót fizettek be az érintettek és az összeg a következő egy hónapban tovább növekszik majd – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A 98 százalékos mértékű különadó azt a magánszemélyt terheli, aki állami, önkormányzati Az állami adóhatósághoz 2011 április 7-ig 229 darab a különadóról szóló bevallás érkezett be, és 565 kifizető teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét.

Április 5-ig az adózók 667,4 millió forint különadót fizettek be az adóhivatal részére. A különadóról szóló bevallások benyújtási és befizetési határideje a magánszemélyek többségének esetében 2011. május 20-án jár le, így a benyújtott bevallások száma és a befizetett összege a jövőben növekedni fog – olvasható a közleményében.

Elmondható, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a jogkövető magatartást gyakorló, adókötelezettségüket teljesíteni kívánó adózók számára nem okozott problémát a különadóról készítendő 1053K jelű bevallás kitöltése és benyújtása, valamint a kifizetők is gond nélkül teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Az állami adóhatóság nyomatékosan felhívja minden a különadóval érintett magánszemély figyelmét arra, hogy a 1053K jelű bevallást nyújtsák be, még abban az esetben is, ha esetlegesen a fizetési kötelezettségüknek határidőben nem tudnának eleget tenni.

A bevallás benyújtásának elmulasztása ugyanis 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálható, és az ellenőrzés megindítását is magával vonhatja. A különadó tekintetében is a méltányosságra vonatkozó általános szabályok szerint kérelmezhető mérséklés, illetve fizetési könnyítés.


 

adóbevallás NAV különadó bírság bevallás nyomtatvány
Kapcsolódó cikkek