Magyar gazdaság

Fidesz a szakszervezeteknek: Más országokban még OÉT sincs

Nem lehet vitatkozni azzal, amire az uniós szakszervezetek budapesti hétvégi tüntetésükön felhívták a figyelmet – tehát, hogy sok a teendő és sürgősen kell lépni – nyilatkozta a szombati demonstráció kapcsán Őry Csaba, a Fidesz EP-képviselője a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.

Vitapartnere, Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke ugyanakkor kifogásolta, hogy itthon nem jól működik az egyeztetés rendszere a szakszervezetek és a kormány között.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség az európai pénzügyminiszterek tanácskozására időzítette a hétvégi budapesti demonstrációt, ahol olyan kérdésekről volt szó, amely egész Európát izgatja ma; Európa valamennyi országa küzd az eladósodással, amint azzal is, hogy lendületbe hozza és versenyképesebbé tegye a gazdaságát, és azért is küzdenek az országok, hogy több munkahelyet hozzanak létre – nyilatkozott a Duna Televíziónak Őry Csaba. "Amire a szakszervezetek felhívták a figyelmet – hogy a teendők számosak és sürgősen előbbre kell lépni – ezzel nem nagyon lehet vitatkozni. És ahogy tapasztaltam, a magyar kormány nem is vitatkozott ezzel a figyelemfelhívással" - mondta a fideszes EP-képviselő.

Szinte mindenben egyetért Őry Csabával, egy dologban viszont mégsem – reagált Varga László, a SZEF elnöke az elhangzottakra. "Sajnos, azt kell mondanom, hogy miközben a kormány szavakban egyetért, az elmúlt időszak és a jelen tettei sem azt mutatják, hogy a magyar szakszervezetek felvetései közül számossal egyetértene" - mondta a szakszervezeti vezető.

A baj nagy – a válságnak még nincs vége, ez jól látszik; egyelőre nem a hasznokat tudjuk elosztani, hanem az áldozatokat kell megosztanunk egymással – a vita erről folyik. – reagált Őry Csaba. "Ilyen értelemben, amit a szakszervezetek mondtak a szombati demonstráción, hogy ne kizárólag a bérből és fizetésből élők viseljék e terhek nagy részét, hanem arányos megosztás legyen – ez egy jogos követelés. Amikor a magyar kormány megfogalmazta a saját filozófiáját a válságból kivezető stratégia érdekében, akkor pontosan ezt tette: a bankokat, a nemzetközi vállalatokat rendkívüli válságadóval sújtotta." - hangoztatta Őry Csaba.

Varga László megjegyezte: a magyar kormány a válságadókkal párhuzamosan bevezette az egykulcsos rendszerét is, ami nem ezt a fajta teherviselést mutatja. A SZEF elnöke emlékeztetett: Németországban, Hollandiában, vagy más északi államokban – ahol nem fenyeget a gazdasági csődhelyzet – mindenütt stabilan működő szociális párbeszédrendszer él.

Az EP-képviselő szerint az egyeztetések mechanizmusát nem nagyon lehet európai gyakorlathoz hasonlítani, hiszen kis túlzással élve elmondható, hogy ahány ország, annyiféle szokás. Németországban például nem is léteznek olyan típusú tárgyalások, mint a magyar OÉT-en megszokottak, hanem ott ágazati tarifamegállapodások rendszere működik.

válságadó szakszervezet megszorítás Fidesz szja szef tüntetés
Kapcsolódó cikkek