Magyar gazdaság

IMF: A kormány hajtsa végre a reformcsomagot!

Az idei évre tervezett 2 százalékos többlet elérhetőnek tűnik, de a 2012. évi deficitcél teljesítéséhez teljes maradéktalanul végre kell hajtani a költségvetési reformcsomagot - mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi misszióvezetője a Dow Jones üzleti hírügynökségnek Washingtonban.

Rosenberg kifejezetten üdvözölte a hiány csökkentésére kidolgozott Széll Kálmán-tervet és elmondta: a programban megjelölt lépések és az intézkedésekkel megcélzott területek összhangban vannak az IMF javaslataival. Egyben arra figyelmeztetett, hogy a legnagyobb kihívás most a csomag tényleges végrehajtása.

    Az IMF szerint amennyiben teljes egészében végrehajtják a Széll Kálmán-terv intézkedéseit és néhány további lépést is megtesz a kormány, az államháztartási hiány 2012-ben megközelítheti a 3 százalékát. "Ehhez azonban valóban ragaszkodni kell a tervekhez, sőt még azon is túl" - fogalmazott Rosenberg.

Az idei évre tervezett 2 százalékos államháztartási többletről szólva elmondta: "a mérleg javulása némileg eltakarja azt a tényt, hogy a költségvetés helyzete továbbra is gyenge, hogy különösen 2010-ben gyengült". Az IMF számításai szerint az - egyszeri tételek, mint a magánnyugdíjpénztárak állománya nélkül számított - strukturális hiány a GDP 2 százalékával romlott.

    Rosenberg elmondta: a magas államadósság továbbra is korlátozza a gazdaságot, mivel az adósságot refinanszírozni kell és ez növeli az országnak a befektetői hangulat változásának való kitettségét.

    Mint megjegyezte, a magyar jól teljesített az elmúlt időszakban, bár a belső kereslet gyenge, a magas és szinte alig emelkedik a banki hitelkihelyezés.

    Az elmúlt időszakban a fejlődő piacokat kedvezően érintette a fejlett országok lazább monetáris politikája, mivel jelentős mennyiségű külföldi tőke áramlott a fejlődő országokba. Rosenberg hangsúlyozta, hogy ki kell használni az alkalmat és keresztülvinni a reformokat. "Ha változnának a monetáris körülmények és a feltörekvő piacokról kivonulna a külföldi tőke, az különösen sebezhetővé tenné Magyarországot" - mondta Rosenberg.

IMF államadósság deficit reformcsomag költségvetés Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek