Magyar gazdaság

Külföldön élő gazdag állampolgáraitól kérne kölcsön Görögország

A külföldön élő vagyonos állampolgárai segítségét kéri a görög kormány. A pénzügyminisztérium tervei szerint az Onassis családtól, s társaiktól speciális kötvényeken keresztül jutna plusz bevételhez a költségvetés – írja összeállításában a Die Welt.

A külföldön élő vagyonos görögöktől kérne pénzt az államháztartási problémák rendezése érdekében a görög kormány. Az úgynevezett diaszpóra-kötvényprogram részleteit nem ismertették, de annyit lehet tudni, hogy a kormány jövő hónapban kezdi „gyűjtögető körútját” az Egyesült Államokban – mondta az egyik görög lapnak Philipposz Szahinidisz, a pénzügyminisztérium államtitkára.

Egybehangzó értesülések szerint már a görög kormány sem bízik abban, hogy sikerül időben viszszafizetnie adósságait, azaz el tudja kerülni az államcsődöt. Az Eleftherotypia nevű görög napilap tegnap az Európai Bizottság egyik magas rangú képviselőjére hivatkozva például azt állította: a kabinet „felismerte, hogy nincsen más út, és elfogadott egy kisebb mértékű adósságátstrukturálást”. Az informátor szerint ezt akkor kerülhetnék el, ha az EU és a Nemzetközi Valutaalap újabb hitelt biztosítana az országnak, erre azonban kicsi az esély.

Az, hogy a kormány mostani diaszpóra-kötvényprogramjával mekkora összeget kívánnak összeszedni, nem közölték, a Die Welt szerint hozzávetőleg 3 milliárd eurót remélnek. Németországban mintegy 350 ezer görög származású él, az Egyesült Államokban kétmillió.

A legtöbb vagyonos görög Svájcban él, egyebek mellett Arisztotelész Onassis leszármazottai, s a Latszisz- és Niarkosz-család. Sztavrosz Latszisz egyebek mellett hajózási vállalatával szerezte a Fortune 2006-os listája szerint 9,1 milliárd dolláros vagyonát, amellyel a világ 51-dik leggazdagabb embere. Sztavrosz Niarkosz 1996-bvan elhúnyt üzletember szintén a hajózásból tett szert vagyonára, amelyet öt gyermeke örökölt. A pénzügyminisztérium reményei szerint a vagyonos külföldi görögök új generációja hazafiasabb, mint az idősebbek.

Svájc IMF kötvényprogram vagyonos államcsőd Onassis Görögország gazdag
Kapcsolódó cikkek