Magyar gazdaság

Tállai: a kötvénykibocsátás az önkormányzatok atombombája

Az önkormányzatok adóssága 2005 és 2010 között a négyszeresére nőtt - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az Állami Számvevőszék konferenciáján. Tállai András ismertette az önkormányzati rendszer korszerűsítésének főbb irányait is. Az államtitkár szerint a kötvénykibocsátás a rendszer atombombája.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az Állami Számvevőszék közpénzek felhasználásról szóló konferenciáján beszélt az önkormányzatok helyzetéről.

Az államtitkár a problémák között kiemelte, hogy nagyon bonyolult a normatív támogatási rendszer, amely - mint azt az elmúlt 20 év bebizonyította - elavult. Hozzátette: egyre több a feladat, ugyanakkor egyre csökken finanszírozás.

Az önkormányzatok kötvénykibocsátását az államtitkár a magyar önkormányzati rendszer atombombájának nevezte. A pályáztatási rendszerrel kapcsolatban kiemelte: nem a sok pályázati lehetőség a rossz, hanem az, hogy a feladatok és a pályázatok nem voltak összhangban.

Az önkormányzatok legsúlyosabb gondja az eladósodottság - mondta az államtitkár. Míg 2005-ben, amikor még nem voltak kötvénykibocsátások, 338 milliárd forintos volt a hitelállomány, ez az összeg 2010-ben felkerekítve 1250 milliárd forint.

"Ne áltassuk magunkat, hogy az önkormányzati szektor jól áll az kérdésében. Mert nem áll jól" - jelentette ki.

Az önkormányzati rendszer korszerűsítésének főbb irányait is vázolta. Tállai András szerint újra kell gondolni az önkormányzati feladatokat és hatásköröket az önkormányzaton belül, és az állammal közösen is. Példaként azt hozta fel, hogy a közszolgáltatások megszervezését a törvény a jövőben határozottabban és jobban szabályozná.

A mostani forráselosztó finanszírozást feladatfinanszírozás váltaná fel. A helyi adókhoz azonban nem szabad hozzányúlni.

Tállai András úgy fogalmazott: Magyarországon is egy normatív kiegyenlítő rendszert kell létrehozni. Az államtitkár hangsúlyozta: ezek még nem eldöntött törvények, csupán elképzelések, iránymutatások.

Tállai András eladósodottság kötvénykibocsátás Belügyminisztérium önkormányzat pályázatás finanszírozás
Kapcsolódó cikkek