Magyar gazdaság

A kormány megmagyarázza, miért nem gond a táppénz felezése

Bár a táppénzzel való visszaélés némileg talán csökkent, még így is negyvenezer esetre derült fény 2009-ben, a rokkantsági nyugdíjjal való visszaélésről pedig szinte mindenki hallott már történeteket. Hogy ezeken a területeken is jobban lehessen vigyázni a közpénzekre, ezt a célt szolgálja a csalással kapcsolatos büntetési tételek szigorítása és új büntetési tételek bevezetése – mondta Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízióban csütörtökön.

Léteztek eddig is olyan szabályok, amelyek az adócsalást, az Áfa-csalást, a csempészetet büntetik – ezek a büntető szabályok lesznek szigorúbbak a jövőben, a Btk módosítása nyomán – mondta Nagy Anna kormányszóvivő, hozzátéve: ne legyünk nagyvonalúbbak a visszaélésekkel akkor, ha közpénzről van szó. A közpénzekre ezen a szinten is sokkal jobban kell vigyázni, mint ahogy az elmúlt években láttuk.

Már százezer forintos értékhatártól komoly büntetésre számíthat az, aki adócsalással, csempészettel próbálkozik, vagy ezeket a tevékenységeket segíti - tette hozzá. 

Újnak számít viszont a táppénzzel vagy a rokkantsági nyugdíjjal csalók büntetése – tette hozzá a kormányszóvivő. Táppénzzel kapcsolatos visszaélésből talán némileg kevesebb van, de még mindig negyvenezer esetre derült fény 2009-ben, a rokkantsági nyugdíjjal viszont nagyon gyakran visszaélnek. “Szinte mindenkinek van egy-két története arról, hogy miket hallott rokkantsági nyugdíjra vonatkozó korrupcióval kapcsolatban”.

Hatalmas összegekről és rengeteg emberről van szó, hiszen Magyarországon több mint 720 ezren kapnak ilyen nyugellátást. Akik valóban rokkantsági nyugdíjasok, nekik is jobb, ha tiszta helyzetben lesznek, és nem lesz körülöttük egyfajta gyanakvás, hogy tényleg jogosan veszik-e igénybe a rokkantsági ellátást, vagy sem – hangzott az interjúban.

A rokkantsági esetében húszezer forint értékhatártól lesz büntetendő a csalás – két év börtönbüntetéssel is sújtható lesz az, aki hosszabb ideig, üzletszerűen, vagy bűnszövetkezetben követi el ezt a fajta visszaélést, legyen szó a rokkantsági nyugdíjak megítéléséről vagy annak nem jogos elfogadásáról.

Tavaly az állam majdnem hetvenöt milliárd forintot fizetett ki táppénzre. Ez óriási összeg – mondta Nagy Anna, megjegyezve: ha hozzávesszük, hogy tavaly huszonnyolcmillió napot voltunk mi, magyarok betegállományban, „akkor rájövünk, hogy óriási nagy számokról beszélünk”.

A helyzet megváltozásához a szóvivő szerint a táppénzszabályok módosulása is hozzájárul majd. A táppénz maximum összege a felére csökkent, napi ötezer-kétszáz forintra - ez az alacsony jövedelműeket nem érinti, hiszen ők korábban sem kapták ezt a maximum összeget - érvelt Nagy Anna. 

„A szigorítás is afelé mutat, hogy valóban csak az menjen el táppénzre, aki tényleg rászorul és tényleg beteg. Hiszen ez a huszonnyolc millió nap egy óriási szám – és ezt bizony valakinek ki kell fizetni” - hangzott az interjúban.

csalás börtön nagy anna kormány táppénz büntetés
Kapcsolódó cikkek