Magyar gazdaság

Autonóm Szakszervezetek: A kormány leszorítja a fizetéseket

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szerint a kormány leszorítja a fizetéseket a Munka törvénykönyve tervezett módosításaival: a túlmunka díjazásának eltüntetésével, az elbocsátások megkönnyítésével, a fizetett szabadság, a bérpótlékok, a végkielégítés csökkentésével - áll a szövetség MTI-nek szerdán eljuttatott állásfoglalásában.

A legtöbb munkavállalalói egyesülést tömörítő Autonóm Szakszervezetek Szövetsége közleményében kifejtette, a kormány folyamatosan fenyegeti a munkavállalókat - ezen belül a közlekedésben dolgozókat - a korkedvezmény megszüntetésével, a korengedményes nyugdíjazás lehetőségének megvonásával, amelyek az emberek folyamatos tiltakozásait váltják ki.

Az ASZSZ elítéli a munkavállalókat sújtó kormányzati lépéseket és azt, hogy a kormány nem folytat érdemi tárgyalásokat a szakszervezetekkel, tagadja a szociális párbeszédet, amivel rossz mintát ad a munkáltatóknak. Hangsúlyozzák, hogy mindezek eddigi és várható következményeiért teljes mértékben a kormányt terheli a felelősség.

Hozzáteszik: Magyarországon folyamatosan romlik a munkavállalók helyzete, többek között az igazságtalan adórendszer, a táppénz és a munkanélküli ellátás drasztikus csökkentése miatt.

A munka törvénykönyvének egyes kiszívárgott módosító javaslatai szerint a túlórákat ezentúl nem lesz kötelező kifizetni, a munkaadó megválthatja szabadidőben. Másik fontos változtatás, hogy a próbaidőt 3-ról 6 hónapra emelnék, valamint egy évről fél évre csökkentik azt az időszakot, amikor a gyermekgondozási szabadságon otthon lévő kismama fizetett szabadságra jogosult.

munkanélküliség szakszervezet ASZSZ orbán-kormány fizetés táppénz nyugdíj
Kapcsolódó cikkek