Magyar gazdaság

Elképesztő összeggel tartoznak az adóhatóságnak a cégek

Az adóhivatal 2001 óta folyamatosan nyilvánosságra hozza hetente azoknak a cégeknek a névsorát, amelyek ellen adóvégrehajtási eljárást indított. Bár az adóhatóság tíz év alatt a végrehajtási intézkedések számát éves szinten meghatszorozta, a hátralékok összege ennek ellenére négyszeresére nőtt – tájékoztat a feketelista.hu.

A szigorítások ellenére az elmúlt években az adózási morál lényegesen nem javult. A konkrét adatokat nézve megállapítható, hogy jelenleg mintegy 120 ezer cég ellen folyó adóvégrehajtással összesen 534 milliárd forintot akar behajtani. Az eljárások száma nem fogy, annak ellenére, hogy hetente mintegy ötezer cég ügyét lezárják, ám hasonló számban újabbakkal szemben kell a végrehajtást elrendelni. Sok cég ellen szinte havonta indul új végrehajtás: rendezi az adósságát, de újabb elmaradásai miatt szinte azonnal ismét eljárást kell indítani ellene.

A vállalkozások teljes adótartozása ugyanis már a feketelista.hu szerint meghaladja a 2125 milliárd forintot, ez a jelenleg költségvetési hiány mintegy háromszorosának felel meg. Külön probléma, hogy a végrehajtás alá vont cégeknek csaknem háromnegyede gyakorlatilag már nem működik, így kevés az esély a behajtásra. Az adóhatóság adatai is arról tanúskodnak, hogy számos intézkedés ellenére romlott a hátralékok behajtási megtérülése; éves szinten számítva a korábbi 28-30 százalékról 23 százalékra mérséklődött.

Van olyan társaság, amely harmincszor szerepel a listán, s az első tíz „helyezett” mindegyike ellen legalább huszonhatszor indult adóvégrehajtás. A lista kétszázadik helyére sorolt cég neve is tizenháromszor volt olvasható az adóvégrehajtásban elmarasztaltak között. A portál megállapítása szerint a felsorolt cégek túlnyomó része korlátolt felelősségű társaság.

Az a tény, hogy egy cég ellen több alkalommal indul végrehajtás, nem jelenti feltétlenül azt, hogy kibújik a fizetés alól. Amennyiben ugyanis a vállalkozás nem teljesíti határidőben a havonta bevallott kötelezettségét, az informatikai rendszer jelzése alapján azonnal megindul a végrehajtási eljárás. Amennyiben viszont a hatósági átutalási megbízás behajtási eredményre vezet, az eljárás néhány napon belül be is fejeződik. Ez a folyamat rendszeresen, akár havonta megismétlődhet – tájékoztatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakértői. Azt azonban nem hozzák nyilvánosságra, hogy a listán szereplő egyes cégek mekkora összeggel tartoznak.

Annyit azért sikerül megtudni, hogy a végrehajtás alá vont cégek közül a legnagyobb összegű adótartozás eléri az 5,5 milliárd forintot. Az adóhatóság további informatikai fejlesztések révén szigorítja az adótartozások feltárását és behajtását is. Az összes lehetséges behajtási cselekmény jogszerű alkalmazásával késztetik a cégeket az adózási morál javítására.

 

végrehajtás feketeslista adóhivatal végelszámolás adótartozás adóhátralék
Kapcsolódó cikkek