Magyar gazdaság

Gazdasági káosz uralkodik el Esztergomban

Az alkotmányt és az önkormányzati törvényt is megsértette az esztergomi képviselő-testület, amikor egy hónapja a fideszes képviselők Tétényi Éva független polgármester kizárásával tartottak ülést.

Ezt mondta ki a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, és az ítélet nemcsak a politikai állóháborút fokozza, hanem gazdasági káoszhoz is vezethet.

A szóban forgó testületi ülésen ugyanis a fideszes képviselők elfogadták a város reorganizációs tervét, amely így érvényét vesztheti. Ám már abban sincs egyetértés, hogy mikor. A Fidesz állítja, hogy ehhez meg kell várni az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyező döntését is, mivel a jegyző aláírta a határozatokat. Az ülést épp a határozathozatal miatt minősítették törvénysértőnek, hiszen nem a polgármester hívta össze, nem ő vezette le, s így nem lehetett volna ott szavazni.

Jelenleg tehát ott tart Esztergom, hogy azt sem lehet egyértelműen tudni, melyik többéves gazdálkodási terve hatályos. A fideszes javaslat 100 százalékban kielégítené a város hitele-zőinek igényeit, ez mintegy 25 milliárd forint visszafizetését jelenti, legnagyobb részben 2015 és 2045 között. Tétényi ezzel szemben többször is jelezte: tárgyalnának arról, hogy a tartozások 30-40 százalékát elengedjék a gyorsabb visszafizetésért cserébe.

káosz jegyző önkormányzat Fidesz Esztergom
Kapcsolódó cikkek