Magyar gazdaság

Hivatalos: Christine Lagarde indul az IMF vezetői posztjáért

Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy jelölteti magát az IMF vezetői pozíciójára - jelentette be egy párizsi sajtótájékoztatón.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői széke a szexuális bűncselekménnyel megvádolt Dominique Strauss-Kahn lemondása után maradt üresen. Christine Lagarde párizsban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Franciaország mellett több - meg nem nevezett - állam támogatja. Lagarede egyelőre nem mond le pénzügyminiszteri pozíciójáról, erre egyébként a szabályzat nem is kötelezi, amíg hivatalosan meg nem választják.

Az európai vezetők már korábban küldözgetnek üzenetértékű „szimpátianyilatkozatokat” Lagarde irányába: Jean-Claude Juncker , az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke tökéletes jelöltnek, Silvio Berlusconi olasz kormányfő kitűnő választásnak nevezte a francia politikusnőt, és a szóba kerültek közül őt méltatta Angela Merkel német kancellár is. Emellett a brit kormány is jelezte, hogy a francia minisztert szeretné az IMF élén látni.

A lassan közös európai jelöltté formálódó Lagarde esélyeit az is növeli, hogy végső esetben valószínűleg a legnagyobb szavazati súlyú Egyesült Államok sem gördít akadályt megválasztása elé. A tengerentúliak ugyanis nem szeretnék veszélybe sodorni azt a hagyományt, miszerint – az IMF európai irányításáért cserébe – a Világbankot mindig amerikai szakember vezeti.

IMF Lagarde Strauss-Kahn pályázat
Kapcsolódó cikkek