Magyar gazdaság

IMF: Nincs kifogásunk a Mol-vásárlás ellen

Nem köti semmi Magyarország kezét, hogy szabadon felhasználja az IMF-hitel fel nem használt részét az orosz surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) Mol-részesedésének a visszavásárlására - közölte az IMF magyarországi képviseletének a vezetője szerdán.

Iryna Ivaschenko a Reuters e-mailben elküldött kérdésére válaszolva közölte: a kormány sajtójelentésének megfelelően a kormány a letétbe helyezett pénzforrást a tranzakció finanszírozására költi. Ez abból a forrásból valósul meg, amit Magyarország lehívott, de nem használt fel a tavaly októberben lejárt IMF-EU készenléti keretből.

A kormányfő tegnap bejelentette: az állam kivásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos tulajdonrészét. A kormány befolyása jelentősen nő a magyar olajcégben. A magyar állam 1,88 milliárd eurót fizet a jelenleg még a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő pakettért.

A vételár az utolsó három hónap átlagos részvényárfolyamának figyelembevételével alakult ki, az ügylet tehát annyiból előnyös a magyar állam számára, hogy a jelenlegi árfolyam ennél mintegy tizedével magasabb. A Mol-részvények legutóbbi célárait figyelembe véve pedig az állam tulajdonába kerülő pakett körülbelül 2,3 milliárd eurónyi értéket képviselhet – mondta Fellegi Tamás nemzeti erősorrás miniszter. A részvénycsomag értéke jelenlegi piaci áron 480 milliárd forint, az 1,88 milliárd euró pedig 270 forintos árfolyammal 507,6 milliárd forint.

felvásárlás Szurgut fellegi IMF 2011 orbán-kormány május Mol pakett
Kapcsolódó cikkek