Magyar gazdaság

Költségvetési Tanács, fogakkal - Így ellenőriznek majd

Paradigmaváltás történt a költségvetési ellenőrzésben, a Költségvetési Tanács (KT) fogakat kapott – mondta Domokos László tanácstag, az Állami Számvevőszék igazgatója egy konferenciát követő sajtótájékoztatón.

Ezzel arra utalt, hogy ez évtől a szervezet nélküli háromtagú testület akár visszaküldési jogával élhet a büdzsé őszi benyújtásakor. A csupán véleményezési jogkör nem fékezte meg az eladósodást, mint azt az előző időszak tapasztalatai is mutatták – mondta el Domokos, hozzátéve: 2012-től már közjogi intézmény a KT, nélküle nem fogadható el a büdzsé.

A testület működési kereteit ősszel pontosítja egy sarkalatos törvény, de az irányelv már most világos: csökkenő pályán kell tartani az adósságállományt. Domokos azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs az az intézmény, amely egy rossz kormányzást arra tud szorítani, hogy felelősen gazdálkodjon.

A számvevőszék háttérintézete, az Ászkut fogja megalapozni az elnök tanácsbeli döntéseit. A Világgazdaság kérdésére Domokos megerősítette: a jegybankban is lesz egy elemző csoport, amely a tanácsi döntésekhez végez háttérszámításokat, de eltérő szempontok szerint. Az ÁSZ inkább a költségvetési makropályát övező kockázatokra, a fenntarthatóságra koncentrál, míg az MNB a pénzügyi megalapozottságot vizsgálja. Az ÁSZ nem készül a kormányéval versengő makrogazdasági prognózist készíteni, ám az egyes költségvetési tételekkel kapcsolatban konkrét számokat is tartalmazni fog az Ászkut véleménye.

Nem függetlenek

Simor András MNB-elnök, a Költségvetési Tanács tagja elmondta: nem áll fenn a testület tagjai közötti függetlenség.

Az MNB-t ellenőrző ÁSZ elnöke a tanács egyik tagja, a másik a jegybank felügyelőbizottságának elnöke, Járai Zsigmond, aki az MNB felügyelőbizottságát is ellenőrzi. Ez nem a legjobb, de ettől a tanács még tud működni – vélekedik Simor.

Az MNB-t ellenőrző ÁSZ elnöke a tanács egyik tagja, a másik a jegybank felügyelőbizottságának elnöke, Járai Zsigmond, aki az MNB felügyelőbizottságát is ellenőrzi. Ez nem a legjobb, de ettől a tanács még tud működni – vélekedik Simor. -->

Domokos Költségvetési Tanács sarkalatos törvény MNB büdzsé
Kapcsolódó cikkek