Magyar gazdaság

Könyvvizsgálók: Veszélyes költségvetési vizekre evezünk

A tavaly év végi rövid hanyatlás után 2011 elején ismét gyorsuló ütemben volt tapasztalható a gazdasági fellendülés, ám a helyzet továbbra is bizonytalan és új kihívásokkal kell szembenéznünk – derül ki az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb globális kutatásából.

A világgazdasági helyzetfelmérés (Global Economic Conditions Survey) című, nemrég közzétett tanulmányban a professzionális könyvvizsgálók nemzetközi szervezete 2367 szakembert kérdezett meg az előző negyedév gazdasági tapasztalatairól.

A  tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy 2011 első három hónapjában végre biztonságos szintet ért el az ACCA Bizalmi indexe. A jelzőszám, amely az előző negyedévben még mínusz 13-as skálán állt, most – a kereslet és a cash flow világszerte folytatódó javulásának köszönhetően – mínusz 3-ra emelkedett. Mindez a fejlett országokban általában stabilizálta a foglalkoztatási és beruházási várakozásokat. Ugyanakkor a fejlődő világban a könyvelők úgy látják: a cégek egyelőre – a vártnál gyengébb fellendüléshez alkalmazkodva – kevésbé hajlamosak munkaerő-felvételre, s inkább az elbocsátások a jellemzőek.

 "Talán a legaggasztóbb a negyedéves mutatók közül, hogy a tavalyi folyamatos növekedést követően most robbanásszerűen emelkedtek a működési költségek. A cégek előtt álló kihívások közül a szakemberek több mint a fele az inflációs problémákról számolt be (51 százalék). Bár a baj Malajziát és Szingapúrt sújtotta a legerősebben, nemcsak a gyorsan bővülő keleti piacok szenvedtek a trendtől." - mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója

Lényegében nem változott az üzleti lehetőségek megítélése. Bár lassult a termelékenység növekedése, a bevételi árak emelkedtek. A könyvelők mind kevesebb rést látnak a növekedésre és a költségcsökkentésre..

Egyelőre korántsem lehetünk biztosak abban, hogy stabilizálódik a világgazdaság, ugyanis Európát még mindig gyötri a pénzügyi válság. Az ACCA felmérésében megkérdezte tagjait, hogy megítélésük szerint hazájukban középtávon várhatóan hogyan alakulnak a közkiadások. Jóllehet a gazdag országok további megszorítások elé néznek, a válaszadók világszerte úgy érezték: kormányuk valószínűleg többet költ majd, hogy ezzel lendületbe hozza a gazdaságot. A szakemberek úgy látták: a pénzpolitika a korábbinál is több egyensúlyozást követel, különösen a gyorsan növekvő piacokon, ahol a felfutó beszűkíti a politikusok lehetőségeit. Nem csoda hát, hogy minden hatodik válaszadó attól tart: kormánya az előttünk álló öt évben veszélyes költségvetési vizekre vezeti az országot.

 

ACCA bizalmi index könyvvizsgálók megszorítás cash flow költségvetés
Kapcsolódó cikkek